БГ властите: кризисно е да пътувате в Ирак сега

pojar_vzriv_ogin_dimВъв връзка с кризисната обстановка в Ирак и изключително високия риск за сигурността в по-голямата част от страната Министерството на външните работи настоятелно препоръчва да не се предприемат пътувания до Багдад и във вътрешността на страната. Въоръжените нападения и терористични актове, главно на членовете на организацията „Ислямска държава в Ирак и Леванта” („Дааш”), продължават да представляват пряка заплаха за живота и сигурността както на местните жители, така и на пребиваващите на иракска територия чужди граждани, предупреждават властите.

Най-висока е степента на риск в провинциите Анбар, Багдад (най-вече в периферията на столицата), Нинеуа, Салахеддин, Дияла, северните райони на Бабил и Киркук.

Обстановката в Автономен иракски регион Кюрдистан засега е по-спокойна, но в хуманитарно отношение напоследък възникна сериозно напрежение поради големия брой бежанци от съседните размирни провинции.

Гражданите, влезли на територията на Автономен иракски регион Кюрдистан без предварително издадена иракска виза, нямат право да я напускат.

Нарушаването на горното изискване, както и случаите на просрочване на правото за краткосрочен престой, се санкционират строго.

На сайта на МВнР може да намерите телефоните у адресите, в това число и електронната поща, на нашето посолство в Багдад.

Може да харесате още...