Такса смет – вече на принципа „замърсителят плаща”

bokluk2При определянето на такса смет общинските съвети да могат да ползват три основи с възможност да ги прилагат отделно и комбинирано, в зависимост от спецификите на районите. Това са индивидуалното измерване на битовите отпадъци в имота, използване на броя и вместимостта на необходимите съдове за боклук като база или да определят таксата спрямо броя на хората във всеки имот. Проектът беше приет единодушно на съвета на Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Според друг проект, на закона за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси, се развива на законово равнище принципа, залегнал в методиката, а именно – „замърсителят плаща”. Очаква се той да бъде стимул както за намаляване на отпадъците, така и за разделното събиране.
С методиката таксата става двукомпонентна – за битови отпадъци и такса за поддържане на чистотата на публичните места. По този начин ще се създаде по-голяма яснота какви средства за какви дейности се дават, смятат от финансовото министерство.

Представителите на работодателските организации и синдикатите са силно за промените. Те подчертаха, че формирането на такса смет на принципа „замърсителят плаща” въвежда справедливост, насърчава формирането на по-малко отпадъци и е стимул за изсветляване на бизнеса, тъй като ще отпадне една от причините за укриване на дълготрайни материални активи.

Промените, обаче, все още са на ниво тристранка и тепърва ще бъдат внасяни в НС, най-вероятно чрез следващото правителство.

На днешното си заседание социалните партньори представиха и препоръките си по законопроект за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение, изготвен от народни представители, чиято цел е стимулиране на дуалното образование.

Може да харесате още...