Първият извънстоличен сектор по стволовоклетъчна трансплантация – в Пловдив

bolni4ni_001Сектор по стволовоклетъчна трансплантация към Клиниката по хематология на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив днес официално отвори врати след като получи разрешение от Министерството на здравеопазването за старта на дейността си в края на юни. Изпълнителната агенция по трансплантации преди това одобри новосъздадения сектор като напълно отговарящ на медицинските стандарти за този вид дейност. Новото звено разполага с 4 специални бокса, в които са спазени изискванията за висока стерилност и противоналягане и с наличната апаратура за извличане, съхраняване и трансплантация на хемопоетични – кръвотворни, стволови клетки. Той е изграден със средства на болницата, като част от оборудването е осигурено от дарения на пациенти и фармацевтични фирми. Сред дарената апаратура е агрегат, който при прекъсване на ел. захранване може да осигури работата на фризерите, в които ще се съхраняват стволовите клетки.

 Секторът ще бъде третият в страната и първият извънстоличен, който ще помогне на нуждаещите се от трансплантации на стволови клетки.

 

 

 

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Новината е чудесна! У нас наистина има доста фирми, които предлагат извличане и съхранение на стволови клетки, но повечето разполагат с бази извън страната. Радостно е, че и медицината у нас се развива в тази посока и повече пациенти ще имат шансове!

    • Екатерина Костова каза:

      тепърва ще ви разкажем в F2F TV как функционира този сектор и как на практика е полезен на пациенти с иначе тежка здравословна перспектива. Благодаря за интереса!