От консултациите при Плевнелиев: процедура за влизане на България в Единния банков надзорен механизъм на ЕС, актуализация на бюджета на НЗОК

rosen_plevnaliev_001Незабавно да се стартира процедура за влизане на България в Единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз. Това е първата стъпка към присъединяването на България към него – това решиха с пълен консенсус парламентарните партии и изпълнителната власт на консултациите при президента на 14 юли, посветени на финансовата стабилност в страната. Те бяха предизвикани от ситуацията в КТБ от последните седмици. Българската народна банка ще поиска още проверка от Европейския банков орган за оценка на ефективността на надзора върху българските банки. Ще се предвиди и законодателна инициатива за подобряване на ефективността на банковия надзор и ясното носене на отговорност.

Президентът обяви още, че Фондът за гарантиране на влоговете в банките и правителството разполагат с достатъчно ресурс, за да изпълнят своя ангажимент относно гарантираните със закон банкови депозити до 100 хиляди евро. И още: “Ще се извърши и международен одит на банката, за да се разкрият активите, закупени с тези кредити, и да се предприемат действия по възстановяване на задълженията към бюджета и Фонда за гарантиране на влоговете в банките.” “Всеки, който е нарушил закона, този път, за разлика от кризата през 1996 г., ще носи своята голяма отговорност”, заключи Плевнелиев.

Не е постигнат консенсус, обаче, по това дали в казуса с Корпоративна търговска банка да се спазва сегашното законодателство или да се предвиди нов специален закон. Мнението на президента е, че съществуващото българско законодателство във финансовия сектор, такова, каквото е, е добре работещо, синхронизирано с добрите европейски практики и разполага с абсолютно ясни механизми за действие.
“Ако не се постигне консенсус за приемане на нов специален закон, важи едно добре разписано и според мен абсолютно адекватно и разумно законодателство, което ще трябва да се спазва. Затова и в следващите дни вероятно БНБ ще визира конкретните срокове, в които ще се отвори тази посочена банка, както и всички останали подробности. Те са плод на последни усилия за това дали да има или да няма специален закон”, съобщи Плевнелиев.

Извън темата за банките, на консултациите е постигнато съгласие в следващите дни правителството да предприеме инициатива за актуализиране бюджета на Националната здравноосигурителна каса, така че да се осигури нормалното функциониране на системата в периода, в който няма да има работещ парламент.  И още – Народното събрание ще приеме промени в Закона за държавния бюджет, инициирани пак от настоящия кабинет, които да гарантират бавен преход към служебното правителство. “Това означава да се даде възможност за малко по-голяма гъвкавост в дефицита, той да се повиши до 3%, да се даде възможност и да се увеличи максималният размер на държавния дълг в разумни граници. Тепърва ще се дебатира в парламента. И, разбира се, да се даде съгласие на служебното правителство да сключва договори за държавни заеми, съгласно чл. 84, точка 9 от Българската конституция, така че да предприемат други необходими мерки, с оглед гарантиране на необходим ресурс, където трябва, в подкрепа на финансовата стабилност на държавата”.

източник: пресцентър Президентство

 

Може да харесате още...