Сдружение “Майки срещу дрогата” с писмо до здравния министър: Не закривайте Националния център по наркомании

borsa-za-idei003Председателят на Сдружение “Майки срещу дрогата”, журналистът Веселина Божилова, написа писмо до министъра на здравеопазването Таня Андреева. Причината е идеята на министъра да се закрие Националния център по наркомании, а работата му да се пренасочи към Националния център по обществено здраве и анализи и Изпълнителна агенция „Медицински одит”.

“И досега усилията на държавата да се справи с проблема, причиняващ огромни проблеми на стотици хиляди семейства и довел до фатален край стотици младежи, са много под необходимите. С това решение посланието, което стига до нас, е , че държавата окончателно вдига ръце от опитите поне малко да подобри обстановката” – пише в писмото Божилова. Според нея и съмишлениците на Сдружението на майките срещу наркотиците, работата на Националния центърможе да бъде променена, но закриването му, ще създаде още по-големи трудности.
“Поставете се на мястото на семейство, чието дете е попаднало в плен на наркотиците и си представете как търсите помощ от „Медицински одит”. Услугите в тази сфера трябва да бъдат много по-достъпни за хората, вместо това контактът става буквално невъзможен.”

„Майки срещу дрогата” подкрепя семейства на наркозависими вече десет години. Веселина Божилова разказва, че сдружението е помогнало на хиляди семейства. “Поне триста наркозависими са постъпили на лечение и голямата част от тях са се справили с проблема, благодарение и на нашите усилия. И досега нишата ни за работа на нас, обикновените майки, които не оставаме безразлични за чуждата болка, е прекалено голяма. В други държави ролята на подобни сдружения е далеч по-ограничена. Моля Ви, не създавайте още по-голяма ниша за нас, нека най-сетне специалистите я населят и ситуацията поне малко да се облекчи” – е апелът, изпълнен с тревога.

“Каквато и икономия да означава акриването на Националния център, на другия край стои човешки живот и това не са само думи” – завършва писмото.

F2F TV подкрепя апела на колегата Веселина Божилова и Сдружение “Майки срещу дрогата”. Защото бездушното и чиновническо отношение в здравеопазването вече наистина трябва да си отиде. С цената на такива писма. И не само!

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Kaloferov каза:

    Podkrepqm Vi.