Движението по ЖП линията към Бургас е пуснато, инцидентът от събота край Калояновец – повод за проверки

ku4e-garaПуснато е движението по линия едно, по която в събота около 15:17 часа край Калояновец дерайлираха локомотивът и първите четири вагона от състава на бързия влак 8601 от София за Варна и машинистът загина, а 11 пътници бяха ранени. Вече се заговори за човешка грешка при инцидента, станал на най-новия жп участък. Според министъра, обаче, причините за са комплексни като една от тях е скоростта.

„Нека да изчакаме, защото наистина е много важно да се знае истината”,  съобщиха от пресцентъра на МС, цитирайки интервю на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов от тази сутрин.  Той е изтъкнал, че това е най-доброто трасе на НКЖИ, което отговаря на всички европейски параметри и е открито само преди два месеца. „Също така най-добрият подвижен състав на БДЖ, с който в момента разполагаме, се е движил по трасето“. Ллокомотивът е разполагал с автоматична система за следене на скоростта, което, по думите на министъра, може да помогне на следствените органи при изясняване на случая.

Разпоредена е проверка на състоянието на локомотивния състав по трасетата, особено по тези, които са с по- високи скорости. Ще се направи и проверка на всички процеси, които дават разрешение за движение по пътя – и на локомотивни машинисти, и на жп състав, и на локомотивите, по думите на Папазов.

снимка: архив

Може да харесате още...