Във Варна – безплатна физиотерапия за пациенти с муковисцидоза и уроци за родители на деца с болестта

terapevtКинезитерапевтът Емилия Стойкова от варненската университетска болница „Св. Марина“ работи по първата в страната ни Рехабилитационна програма за пациенти с муковисцидоза. Тя включва физиотерапия на деца и възрастни с муковисцидоза, постъпили в лечебното заведение, както и уроци извън него за родителите на малките пациенти как да прилагат така необходимите упражнения, стимулиращи кашлячния ефект. 

Методиката е френска и за нея получих обучение в Белград, Сърбия, разказва Стойкова. Ползват се флутер и нееластичен колан, който се поставя в долната част на гръдния кош и чрез контролиране на дишането през флутера се стимулира ефекта на кашляне, за да се освободи по-голямо количество секрет от белите дробове.

Програмата работи от миналия септември и забелязах, че има ефект, казва кнезитерапевтът. Рехабилитацията се прави два до 3 пъти на ден при обострени състояния, а когато пациентът е в ремисия – еднократно. Това са 10 минутни дневно, които всеки пациент с муковисцидоза трябва да отделя за по-доброто си състояние, твърди още Стойкова.

В рамките на проекта, който се осъществява чрез Асоциация Хипофиза, рехабилитацията за пациенти с муковисцидоза и уроците за родители от Варна и региона са напълно безплатни. Необходимо е само да се обадите на Емилия Стойкова на тел. 0888 479 246, за да уговорите удобно време за среща.

Може да харесате още...