БНБ отнема лиценза на Корпоративна търговска банка, парите на хората и фирмите в нея отиват в Креди Агрикол

mikrofon001Лицензът на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет и ще се пристъпи към обявяването й в несъстоятелност. Това обявиха от УС на БНБ днес на специална пресконференция, два дни след като приключи прегледа на активите и пасивите на банковата група КТБ, възложен на независими одитори. Обявявайки, че не можгат да пълнят „каца без дъно“ и не могат да одържавят Корпоративна търговска банка в сегашния й вид, както беше обявено на 22 юни, преди да бъдат известни данните от проверката, от БНБ начертаха план за действие, чиято цел е да запази в пълен размер парите на хората и фирмите, доверили се на КТБ. “Единственото изключение от това ще бъдат фирмите на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка и свързаните с него лица и фирми”, заявиха от БНБ.

Планът започва с одържавяване на свързаната с КТБ Креди Агрикол-България, чиито резултати от oдита са положителни за разлика от тези на КТБ; продължава с прехвърляне на всички „добри“ активи и пасиви на Корпоративна търговска банка в Креди Агрикол. Като е важно да се знае, че тук попадат и всички депозити на гражданите и фирмите. “Това ще представлява само една правна и счетоводна операция, която по никакъв начин няма да засяга главното – всеки гражданин и всяка фирма ще разполагат със своите сметки, депозити и спестявания. Единственото изключение от това, подчертаваме, ще бъде мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка и свързаните с него фирми и лица. Те няма да бъдат гарантирани от държавата и остават в КТБ”, заявиха от БНБ.

В плана им влиза още осигуряване на абсолютна ликвидна подкрепа на държавната Креди Агрикол (която ще бъде преименувана) от страна на нейния нов собственик – държавата. За тази цел ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, държавния бюджет и Българската народна банка. “Колкото е необходимо – толкова. Механизмите за това вече са разработени, в резултат от съвместната работа на ангажираните с този процес публични институции, в т.ч. БНБ и Министерството на финансите”.
След отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка, ще се пристъпи към обявяването й в несъстоятелност, е следващата стъпка. Привилегировани кредитори на КТБ (в несъстоятелност) ще бъдат държавата в лицето на Министерството на финансите и Фонда за гарантиране на влоговете в банките;

Всичко това, обаче, ще може да се осъществи едва след гласуването на проекта на специален закон, който вече е изготвен и ще бъде представен днес на основните парламентарни сили.

Днес БНБ ще внесат доклада на одиторите за прегледа на активите и пасивите на Корпоративна търговска банка на вниманието на Главния прокурор. Освен това при него вече е внесен още един сигнал – причина са съмнения за криминални действия на лица, свързани с банката. “Конкретно – по данни на квесторите на 19 юни тази година – само ден преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро. Какво деяние е това и какви действия следва да се приемат е само от компетенциите на прокуратурата. Разследващите органи могат да отговорят на въпроса дали по този начин мажоритарният собственик не е ограбил собствената си банка”, обявиха още от УС на БНБ.

Парите на хората и на фирмите, които досега са били в КТБ, се очаква да могат да се теглят от тях от Креди Агрикол на 21 юли.

източник: пресцентър БНБ

 

 

Може да харесате още...