Училищата ще могат сами да сключват договори за летните ремонти

u4ili6te-nadpisУчилищата ще могат сами да сключват договори по ЗОП за летните ремонти по първите два модула от Националната програма „Модернизация на материалната база в училище” – „Подобряване на училищната среда” и „Достъпна архитектурна среда”. Това стана възможно с актуализация на програмата, направена от Правителството. Програмата беше одобрена през април таиз година с общ бюджет 44 051 110 лева. 

Новата възможност ще позволи ремонтите на стойност, попадаща под праговете за провеждане на процедури съгласно чл. 14 от ЗОП, да бъдат възложени от училищата и реализирани през лятната ваканция. Остава възможността, обаче, дейностите по ремонтите да бъдат реализирани от Министерството на образованието и науката.

Досегашният ред – провеждане на открити процедури, създаваше редица затруднения заради дългите процедури. Заради тях в десетки училища учебната година започваше с недовършени ремонти и на места децата рискуваха да слаломират между истински строителни площадки.

Възможността училищата да бъдат възложители по реда на ЗОП ще доведе до по-голяма ефективност при изпълнение на ремонтите и до по-качествен контрол при самото изпълнение, твърдят от МОН.

Може да харесате още...