ТЕЦ-овете възстанаха срещу решението на Енергийния регулатор за новите цени на тока и парното

toplofikacia02 “Решение на ДКЕВР убива българско производство. Съществуването на „Мина Черно море” е под въпрос”. “Стачна готовност в ТЕЦ Сливен заради решение на ДКЕВР” – това са самоч аст от заглавията на прессъобщенията, които изпратиха до медиите в последните дни пресслужбите към ТЕЦовете в страната. Поводът е решението от 30 юни 2014 г. на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ за новите цени на тока и парното от 1 юли.  С него регулаторът окончателно затвърди позицията си на ликвидатор на българското производство и на икономиката ни въобще – е категоричното становище на топлинните дружества.

“Регулаторът не изпълни заканата си драстично да повиши цената на топлоенергията, но пък остана верен на идеята си да понижи изкупната цена на ел.енергията от комбинирано производство и така да застраши съществуването на част от топлоцентралите в страната.” – се казва в прессъобщението от ТЕЦ Сливен.  Оттам твърдят, че решението за повишаване  с много по-малък процент от очакваното на цената на топлоенеригята в някои градове на страната и понижаването й в други райони – е популистко и в духа на задаващите се избори. “Дали това е реално поевтиняване, топлофикациите тепърва ще изчисляват. Много от тях досега не са предлагали на клиентите си допустимите от ДКЕВР максимални цени. Сега обаче са поставени пред нови обстоятелства, които се оказаха нееднозначни за всички дружества в страната, ” обясняват от тец-а.  И подчертават, че за следващия регулаторен период са принудени да работят при понижена изкупна цена на ел.енеригята, понижена продажна цена на топлоенергията, намалени признати разходи, никаква възможност за издръжка на предприятието.

Ръководството на ТЕЦ-а твърди още, че се чувства дискриминирано и няма идея за причните. “ТЕЦ Сливен е сред малкото останали в страната топлофикации, които използват български въглища за своето производство – предимно от „Мина Черно море” край Бургас. Дружеството осигурява допълнителна работа и поминък за повече от 800 работнически семейства в мината. От нейното функционирате зависи съдбата и на над 1 100 български семейства, заети в добива, ремонта и поддръжката на съоръженията. При новите условия топлофикацията няма да може регулярно да заплаща доставките от въглища и ще постави под въпрос съществуването на мината.”

Предположението е, че става дума за съзнателно дискриминиране на българското производство, тъй като по данни на ТЕЦ Сливен, за разплащане с чуждите доставчици се давали по-добри вазможности. “Цената за ел.енергията, произведена от топлоценралите на руски природен газ е понижена с много по-малък процент от тази на ТЕЦ-овете, работещи с български въглища. Най-висока и сега остава изкупната цена на електричеството от „Топлофикация София” – 235.89 лв. за мегаватчас. Столичният ТЕЦ от години се ползва с привилегии пред държавния регулатор, очевидно притеснен от възможното поскъпване на парното в София”, посочват от сливенското дружество. Което се слави като единствено в страната, успяло да се възстанови и да реализира ръст на клиентите и на приходите си в условията на икономическа криза. Сега, обаче, за да продължи да съществува, то е принудено да избира между три еднакво неблагоприятни варианта: да намали количеството закупени въглища от Мина Черно море, което ще затрудни работата и ще остави неудовлетворени клиентите му; да купува по-скъпи въглища от Русия; да преустанови работа за няколко месеца, като поеме риска на трудното възстановяване.

Тъжната прогноза е, че и в трите варианта „Мина Черно море” е обречена на фалит, казват от ТЕЦ Сливен.  И се готвят за стачни действия.

Синдикатите ще обявят стачна готовност, ако  решението на ДКЕВР за новите цени на топлинната и електрическата енергията не бъдат спешно преразгледани. Секциите на КНСБ и КТ „Подкрепа” са единни в позицията си, че спрямо предприятието е допусната несправедливост, която го води към фалит. Те са изпратили декларация до министър председателя Пламен Орешарски, до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и председателя на ДКЕВР Боян Боев.  В нея синдикалните лидери изразяват безпокойството си от решението на регулатора и „лавината” от съкращения, която ще го последва.

 

Може да харесате още...