Къщата Ламартин в Пловдив – търг в 12 без 5? Или просто Дом на писателите?

lamartinПловдивските писатели протестираха символично пред Областна администрация в Пловдив срещу отдаването на търг на Къща „Ламартин”. Възрожденският дом е едно от култовите места в Старинен Пловдив, което от 1988-ма се ползва като творческа база на Дружество на пловдивските писатели. Чисто юридически, къщата му е предоставена от Община Пловдив с договор за срок от 10 години. След приключването на този срок положението не се променя, но няма действия, които да го узаконят и до този момент. Неспазените точка и буква в закона се използват от Областния управител за достатъчно основание да насрочи за 4 юли търг за отдаване на къщата под наем. Той, обаче, не се проведе. Дали заради шума, който се вдигна около имота от писателите или заради неявили се кандидати, или просто защото първото се оказа причина за второто… не е важно.  Факт е, че за 25 юли е насрочен втори търг.

Сроковете за купуване на тръжна документация, за оглед на обекта и за подаване на заявления се удължават до 22-ри юли.

Според юристи, единствените възможност писателите да получат законово основание да останат в къща „Ламартин“ без да плащат наем, са или провеждане на търг за отдаване под наем на имота, или процедура по учредяване безвъзмездно право на ползване до 10г . с Решение на МС, което включва и преобразуване собствеността на имота от публична в частна държавна собственост.

Ще им стигне ли времето на пловдивските писатели след като са се пререгистрирали като юридическо лице с нестопанска цел за общественополезна дейност да подновят искането си пред МС и ресорните министерства? Ще видим.  Но остава съмнение, че  търговете са действие в 12 без 5 от времето на този кабинет.

Което няма да донесе дивиденти нито на губернатора, нито на поддръжниците или менторите му. Защото да вземеш от една творческа гилдия малкото, което има, с цел да печелиш, не е управленско решение за един град, особено когато е кандидат за столица на културата в Европа.

Може да харесате още...