Финансовото министерство пласира 5 месечни държавни ценни книжа като буфер срещу атаките срещу няколко банки

sofia1Министерство на финансите пласира 5 месечни ДЦК на обща номинална стойност от 1,23 млрд. лв. Така осигури първи транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки, съобщиха от правителствения пресцентър. Средствата от осъществения пласмент са добавени към наличните бюджетни буфери за обезпечаване подкрепата на ликвидността в българската банкова система и за спокойното и гладко функциониране на сектора.

Предприетите  действия между правителството, БНБ и финансовата общност в страната доведоха до категоричен отпор на всякакви безпочвени спекулации и инсинуации и възстановиха доверието на гражданите в системата, обявиха от Кабинета и подчертаха, че още в рамките на същия ден – 30 юни, е отчетено преодоляване на напрежението от петък и възстановяване нормалното функциониране на банковия сектор в България.

Днес премиерът благодари лично на зам.-председателя на ЕК и европейски комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния за подкрепата и кооперативния стил на работа с българското правителство по отношение на одобрението на държавна помощ от 3,3 млрд. лв. за банковата система у нас.

Може да харесате още...