Укрепват храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Бургас

curkwaБМФ Порт Бургас дари средства за укрепването на катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”. Дарението е извършено по договор с църковното настоятелство на храма, което ще насочи сумата към възстановителните дейности по сградата.  Емблематичната бургаска църква започна да се руши след като преди две години на площада пред нея стартира строителството на подземен паркинг. По-късно стана ясно, че строителството е започнало без необходимото проучване на намиращата се в близост до изкопа историческа сграда. Църквата се разцепи, реставрираните в нея стенописи са увредени непоправимо, а службите се извършват в съседното бивше заведение. 

Катедралната църква “Св. Св. Кирил и Методий” е построена през 1894-1905 г. с дарения от видни граждани на Бургас. В него има уникални икони и иконостас. Преди години църквата беше осветена с художествено осветление се превърна в една от най-атрактивните в нощен Бургас гледки.

Храмът е обявен за паметник на културата от национално значение. За жителите на Бургас той е от особено духовно значение и опасността от пълното му рухване поражда обществено безпокойство. Финансовата помощ на БМФ Порт Бургас е поредната проява на дружеството в осъществяване на трайната му политика за социална отговорност. Компанията е концесионер на пристанищните терминали „Изток 2” и „Бургас Запад”. Веднага след встъпването в концесионни права пред 2012 г. дружеството даде категорична заявка за активно участие в обществения и социалния живот на Бургас. Чрез последните си прояви – общоградски детски хепънинг и дарение за рушащия се храм, само за два месеца БМФ Порт Бургас доказа, че когато бизнесът е социално ангажиран, той може да открие и насочи помощта си към точните местата, в които обществото има нужда от подкрепа.

Може да харесате още...