От 1 юли: цената на природния газ пада с 1,81%, парното и токът поскъпват с до 3 на сто

evn_tabloДържавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намали цената на природния газ с 1.81% от първия ден на юли. Едновременно с това повиши цените на тока и топлинната енергия с до 3 на сто. Като основен мотив за покачването ДКЕВР посочи задълженията на Национална електрическа компания (НЕК) в размер на над 1,5 млрд. лв.

Подробните тарифи на всеки оператор може да видите за парното тук и за тока – тук.

EVN реагира на окончателните цени с прессъобщение до медиите, в което се казва: “Първоначалният анализ на Решението на ДКЕВР показва, че за съжаление то нарушава българското и европейско законодателство. По тази причина EVN България ще оспори в съда Решението на ДКЕВР,  а резултатът ще бъде отразен в арбитражното дело, което концерна EVN AG стартира през 2013 г. в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка, по силата на договор за взаимна защита на инвестициите.”

И още за парното: “Въпреки няколкократно отправените възражения и становища на дружеството, ДКЕВР определя една от най-ниските норми на възвръщаемост на компанията в сектора от 4%. С това Комисията не само определя нереално ниско ниво на възвръщаемост,
сравнено с региона, но на практика отказва да стимулира инвестирането в нови и високоефективни технологии, което е едно от постиженията на EVN в сектора.   Не може да не бъде отчетен и фактът, че EVN България Топлофикация, която има най-ефективната когенерация в България, получава една от най-ниските добавки за високо-ефективно комбинирано производство в сравнение с всички останали когенерации на природен газ.”

И за да не ни е прекалено спокойно през лятото, добре е да знаем, че ново покачване на цените се очаква през октомври.

Може да харесате още...