Водни атракции за всички – на Гребен канал Пловдив до 2 години

rowing channel plovdiv 000004Истинска атракция ще стане Гребният канал в Пловдив до 2016-та – тогава по водното му огледало пловдивчани и гостите на града ще могат да карат водни ски и бординг, да се возят на атракционен сал, а извън него – да борят страха от високото с бънджи скокове,  да тренират точността си с мини голф,  да пробват тръпката на екофотографите, чакайки най-добрия миг за “отстрел” през обектива на малкия корморан.  И още – с атракционно влакче или с велосипед ще можем да обикаляме и целия 650 декаров зелен парк около Канала с новозалесена разстителност. Да стигаме до изцяло обновена зоологическа градина и дори до зелено училище, предвидено за най-малките. Всичко това не е развинтена фантазия, а разписан и приет от Община Пловдив проект, подкрепен от редица обществени и спортни организации, от олимпийските легенди Светла Оцетова и Сийка Келбечева, Николай Бухалов, председатели на федерациите по кану каяк и гребане и чуждестранни експерти по олимпийски гребни съоръжения. Според тях, с атракциите Гребният канал ще се обживее и ще стане любимо място в града не само през двата месеца, когато на него се провеждат престижни състезания, а и през по-голямата част от годината.

preskonf-grebna-2014- 000002Дори зимата тук ще е интересно. Между Гребния канал, който всички знаем, и втория гребен канал, който ще се изгради по проекта с водно огледало от 105 дка, в най-студените месеци ще се получава огромна ледена пързалка, разказва кметът на Пловдив Иван Тотев.  Според градоначалника, каузата на този проект спокойно може да бъде припозната като национална, защото няма друг град в страната ни с Гребен канал, а след осъществаване на проекта той ще бъде едно от най-модерните гребни съоръжения в света и ще привлича огромно количество хора от всички континенти – състезатели и любители на гребните спортове.

Почти няма година до 2018, в която да няма по 2 големи събития. Перлата в кроната е 2018-та, когато в Пловдив ще се проведе световното първенство по гребане. И в момента всички гребци обичат Пловдив, считат Гребния канал за най-бързото трасе в света, каза и експертът Мат Смит. По негови наблюдения, след приключване на този проект той ще се издигне до най-високо ниво за провеждане на събития и ще се превърне в олимпийско съоръжение.

В момента приключва екологичната оценка на проекта. Самото строителство ще отнеме по-малко от година, а дейностите по целия екологичен парк -около 2. Идеята на администрацията е в рамките на 2016-та съоръжението да е готово. Всичко това ще струва 12, 5 милиона лева без ддс като немалка част от тези пари ще се финансират от Общината. Фонд Джесика и Сосиете Женерал Експресбанк ще се включат с финансирането съответно с 2, 5 и с 5 милиона лева.

На всяка стъпка, обаче, на този проект се пречи, припомни кметът Тотев. Истинска сага с обжалването на различни процедури предприема една единствена екоорганизация. Заради стопиране от нейна страна е спряла и дейността по новата зоологическа градина. Но кметският екип е твърдо решен да се бори за Гребния канал и екологичния парк около него. По думите му, самото строителство ще започне тази есен или в началото на идната година.

За спокойствието на пловдивчани, експертизата сочи, че захранването на Гребния канал е решено с река Първенецка и Дернека. Самият канал не пречи на корекцията на река Марица, а дигата между тях не попада в този проект и няма да се допусне промяната й. Ако има интервенции към нея, това ще бъдат укрепителни приятия, гарантира Тотев.

Може да харесате още...