В Пловдив честват 150 години от рождението на Петър Дънов

p. dounov_2Два юбилея ще бъдат чествани тържествено в Пловдив в събота, 28 юни – 150 години от рождението на  Петър Дънов и 100 години от изнасянето на първата публична беседа от цикъла  „Сила и живот“.  Двата юбилея ще се проведат в зала „Съединение” на Регионалния исторически музей.  Началото в 10 часа се очаква да даде директорът на историческия музей Стефан Шивачев, а мястото на Петър Дънов в националния и европейски социално-исторически контекст ще бъде очертано от проф. Андрей Пантев.  За първата изнесена публична беседа от Дънов през далечната 1914 година издателство „Бяло братство” е подготвило мултимедийна презентация.

В програмата са включени тематични изложения, както за цялостното дело на Дънов, така и за по-важните практически направления от неговото многопосочно духовно наследство – природосъобразния и здравословен начин на живот, практикуването на паневритмия и методите му за възпитанието на децата.

Паневритмията като духовна практика като че ли привлича най-много хора, тъй като има изключително благоприятно въздействие върху психо-емоционалния и здравен статус на човека. Играе се в страната, нараства интересът към нея по целия свят. Само от началото на тази година до сега са проведени семинари по паневритмия в Израел, Бразилия, Италия, Австрия, Щвейцария и Финландия, като в Бразилия е преподавана в училище за бедни деца.

Друг притегателен център за много педагози и родители са методите за възпитание на децата, завещани от Петър Дънов. Съвременните му последователи ги определят поетично като „слънчева педагогика” – система от методи за възпитание и самовъзпитание, която включва музикални и дихателни упражнения, паневритмия и насоки за работа по различните предмети в училище, сред природата и др.

Музикалната публика в Пловдив може да се наслади на следобедния концерт по музика на Дънов, в който ще участват водещи изпълнители като Йоана Стратева, Магдалена Далчева и Стефан Далчев и трите сестри Гергинови, млади оперни таланти, вдъхновявани напоследък от музиката на Петър Дънов.

Може да харесате още...