Момчето си отиде… в Брюксел; предсрочните избори се оформят на 5 октомври

stani6ev_v_plovdivС гласовете на 171 народни представители лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев вече може да си отдъхне, че няма да разопакова куфарите си за Брюксел. След като два пъти в пленарна зала не се събра кворум, за да изпрати експремиера, на третия път ГЕРБ постла килим пред него и му махна за сбогом. Против се оказаха само трима депутати, петима се въздържаха.

Станишев подаде завяление за напускане на парламента заради евровота, макар че на него от водач на листата той се оказа избран на второ място. Левицата пък се оказа… изненадана като че ли от решението на своя първенец, защото той самият неведнъж заявяваше позицията си за оставане в България. Заради рязката смяна на настроенията му, Петър Курумбашев, който напусна стола си на народен избраник у нас, остана без депутатско място и тук, и в белгийската столица. Причината е, че ако Станишев останеше в България, Курумбашев отиваше в ЕП. Сега от двата стола той просто седна… в нищото.

За сметка на него, Сергей си осигури европейска заплата за цял един мандат. И като посочи другаря си Атанас Мерджанов за шеф на ПГ на Коалиция за България, заяви, че заминаването му за Брюксел съвсем не означава сдаване на лидерския пост в столетницата.

Колко му е да я води дистанционно?
От площада със статуята на пикаещото момченце, например…  Оттам лицето на неговата партия може наистина да добие вида на промяната, която той вече обяви като опорна точка за бъдещето на БСП.

И макар че момчето си отива… пак то днес обяви резултатите от консултациите между БСП, ГЕРБ и ДПС за предсрочни избори. 5 октомври е консенсусната дата за тях.  Партиите са се разбрали да дадат мандат на председателя на Парламента за започване на политически консултации при Президента за стабилизиране на държавата. И още – да излъчат ново правителство след консултации и с извънпарламентарни сили, както твърдят от Mediapool.  По тяхна информация, новият кабинет най-вероятно ще се прави с мандата на  ГЕРБ и ще действа като служебно правителство след разпускането на парламента в края на юли. 

Може да харесате още...