45 хиляди първокласници с помощ от 250 лв. в началото на учебната година

parvi ucheben den (1)250 лв. ще бъде еднократната целева помощ за учениците, записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите им в началото на новата учебна година. От тези средства се очаква да се възползват около 45 хиляди деца, чийто семейства отговарят на условията за социално подпомагане. Правителственото решение предвижда целевата помощ да се предоставя без подоходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства.

Отделно, от 1 юли 44 деца без право на наследствена пенсия от починал родител, ще получат персонални пенсии от 101,70 лв. месечно. Пенсиите са в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост и ще подпомогнат 28 семейства, останали в затруднено финансово положение.

За изплащане на стипендии на учениците от държавните училища по изкуствата са осигурени доълнително от бюджета 205 335 лв. Средствата са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, съобщават от правителствения пресцентър и напомнят, че програмата беше приета през месец април тази година, за да насърчаване творческите, научните и спортните заложби на деца с изявени дарби, заели призови класирания в национални и международни конкурси, състезания и олимпиади. Подпомагането е с еднократна финансова помощ и с едногодишни стипендии.

Може да харесате още...