Нови 5 елемента в Националната представителна листа на шедьоврите на нематериалното културно наследство  

rozite-fest4В Националната представителна листа на шедьоврите на нематериалното културно наследство до сега имаше 15 елемента. Днес, на Еньовден – празникът, обявен за Ден на нематериалното културно наследство на България, бяха обявени новите 5:  лазаруване, карнавални игри, дервиши,  тъкане на кори на въздушен стан и добруджанско свирене.

3 от тях ще бъдат вписани в Раздел „Традиционни обреди и празници“: това са „Лазаруване в село Старо село – от векове на векове”, представено от местното читалище „Възраждане-1940”, „Хъдрелез – алиански карнавални игри от село Бисерци” на читалището „Стефан Караджа 1928” и „Дервишов ден в Лесичово”, представено от НЧ „Отец Паисий 1890”.
В Раздел „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци“ се вписва „Колани, тъкани „на кори” на Софка Димитрова от Шумен, представен от местното читалище Пробуда. И в Раздел „Традиционно пеене и свирене” – „Добруджанска тройка – минало, настояще и бъдеще” на НЧ „Йордан Йовков 1870” в Добрич.

“Еньовден прекрасно символизира двете начала, върху които се е развивала цивилизацията по тези земи – езичеството и религията, защото днес е и денят на Св. Йоан Кръстител, а също и денят, в който започва лятото – според традиционните поверия”, каза в приветствието си на церемонията министър Петър Стоянович.  Той връчи на представителите на читалищата специална грамота на Министерството на културата, както и голямото отличие на ведомството „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики.   Предвидени са и средства за подпомагане на дейностите, свързани със съхранение и разпространение на обичаите.

Националната кампания „Живи човешки съкровища – България“ цели съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно културно, историческо и художествено значение за България и тяхното предаване на следващите поколения, припомнят от Министерството на културата. Право на номинации имат народните читалища – като най-стари наши културни институции, представени и днес в почти всяко селище на България, както и регионалните музеи. Те предлагат лица или групи, които владеят във висша степен традиционни знания и умения в някоя от областите на нематериалното културно наследство. Попълването на Националната система преминава през два етапа – регионален и национален. На регионално ниво бяха подадени повече от 70 кандидатури. Регионални комисии излъчиха 25 от тях, които достигнаха до селекция на национално ниво.

снимка: архив

Може да харесате още...