Конкурсът за нов облик на площад Централен в Пловдив – истински архитектурен Мундиал

plovdiv_poshtata_001В истински архитектурен Мундиал се превърна конкурсът за нов облик на пространството, заключено в карето между Централна поща, Тримонциум, Военния клуб и бившия партиен дом  в Пловдив. 125 проекта на екипи от 41 държави, разположени на 6 континента, ще се състезават като за световно с идеите си за за нов облик на централния площад на един от 6-те най-стари живи градове в света. От сряда до края на уикенда експертна комисия ще трябва да се запознае с всички проекти и да даде  становища.  За да избере своите три проекта-фаворити, в събота и неделя ще се събере и международното жури в състав арх. Саша Бегович (Хърватска), арх. Асер Ортега (Холандия), арх. Елена Аргирова (Франция), арх. Илко Николов, председател на Общинския съвет в Пловдив, арх. Румен Русев, главен архитект на Община Пловдив, арх. Любо Георгиев, директор на  ONE ARCHITECTURE WEEK и Милена Металкова, преподавател в  УАСГ, София.Трите класирани проекта ще се предложат на Експертния съвет към Община Пловдив. Ще бъдат и обществено достъпни, за да се съберат и мненията на гражданите за определяне на победителя и неговите подгласници.  Те трябва да се обявят на 15 юли. Спечелилият първа награда ще получи 20 хил. лева, а подгласниците –  по 10 хиляди.

След това ще се отвори и процедура за обществена поръчка по техническото изпълнение на проекта-призьор.

plovdiv-4ete5Коя е и откъде идва най-екзотичната идея за централния площад засега не е ясно, тъй като проектите ще се отворят в сряда. Те са анонимни, кандидатства се на английски език, уточниха за F2F TV организаторите от Община Пловдив и фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK. Любопитна подробност е, че с идеите си за промяна на градското пространство под тепетата се борят едва 23 български екипа. 10 са от Сърбия, по брой на състезатели следват Франция,  Португалия, Великобритания, Испания, Турция, Италия, Гърция, Аржентина,  Германия, Румъния, Канада, Индия, Белгия, Нидерландия, Албания, САЩ, Мексико, Русия, Бразилия, Република Македония, Армения, Колумбия, Япония, Индонезия, Перу,  Хонконг,  Република Южна Африка (РЮА), Боливия,  Нова Зеландия, Иран, Египет,  Уругвай, Босна и Херцеговина, Молдова,  Австралия,  Украйна,  Чили,  Израел и Дания.

Не знам такъв мащабен международен конкурс да е правен в Пловдив или в страната, категоричен е градоначаникът Иван Тотев.  По думите му, конкурсът поставя града на световната архитектурна карта.  И още:  искаме бъдещият площад да стане емблема на днешен и утрешен Пловдив така, както е бил преди 1800 години по време на Римската империя.

И така, след като архитектурното състезание беше обявено през април,  оттук нататък предстои да видим качеството на многобройните му участници; професионализма на журито и отговорността на местната власт. Защото резултатът определено ще промени едно от лицата на Пловдив завинаги.

F2F TV пожелава успех на всички участници и най-много на пловдивчани, които със сигурност ще искат да припознаят Площад Централен и след реализация на проекта-първенец като свой 🙂

Може да харесате още...