1000 жерава, за да повикаме щастието си или как бивш състезател по колоездене откри философията на оригами

Допреди няколко години един квадратен лист хартия за Кирил Кирезиев не е бил нищо повече и нищо по-малко от… квадратен лист хартия. Днес той вижда в него безкрайно много възможности. Защото съзнавайки целостта му, може да създаде от него в няколко стъпки форма, която да буди емоция – радост, тъга, любов, носталгия, надежда…

Това е идеята на оригами, казва бившият състезател по колоездене, сгъвайки малък бял квадрат пред очите ми. Между няколко глътки кафе, докато говорим, изпод ръцете му излиза… жерав.

Японска принцеса направила от хартия 1000 жерава и се изпълнило най-съкровеното й желание, разказва древен мит Кирил. Може би затова жеравът става символа на оригами… Впрочем, родината на оригами е Китай, но то се превръща в изкуство именно в Япония, допълва.

Ти как започна – интересувам се от неговата лична провокация. Интересно ми е какво е изкушило едно 24 годишно момче със здрава физика и спортна самодисциплина да сгъне първата си оригами фигура.

Нали помните, корабчета, лодки, солници – почти всяко дете минава през период, в който може да прави поне едно от тези неща или всички. Аз може би съм бил на 10 години, когато сгънах първите си птици и коне, но в най-елементарния им вид. Това са 10 стъпки, разказва origami1Кирил. И се връща към въпроса ми.

Баща ми е художник, аз също съм рисувал. Но първоначалния ми интерес се събуди от една книжка за оригами, която получих като ученик. После намерих в интернет диаграми и започнах да сгъвам…

Клипчета в youtube постепенно откриват стъпка по стъпка пред него съвършенството на целостта и още по-голямото съвършенство да я владееш.

Има много автори на оригами – те пускат диаграма как се прави модела. Обикновено това са модели от 50, 60 стъпки. Трябва да минеш всяка от тях. Много и много пъти. Най-сложните модели са по 200, 300 стъпки .  Това, обаче, е само първото ниво на оригами. Следващото е усвояването на алгоритъма за постигане на завършен модел. Последното ниво е създаване на собствени модели.

Първите свои модели Кирил създава преди около 3 години, когато спира да се състезава. Приключва с колоезденето за пловдивския клуб „Цар Симеон“. И решава да се занимава с нещо, което не само ще отнема от него енергия, но и ще му дава. Междувременно е заършил полиграфия в Техническия университет.

И така – през лятото на 2011-та – без състезания и без изпити създава 20 модела и прави първата си изложба в Клуб Мароко в Старинен Пловдив. Посетителите на галерията още помнят уникалния оркестър от хартия на Кирил. Всички музканти са мои модели, усмихва се.

Искам да фигурите ми да имат свое собствено излъчване. Като моделите на Ерик Жозел Бронносеца и Джуджето. Изразителни са.

origami3Кирил е донесъл тези модели, направени от него. И да, наистина можеш да откриеш настроение в сгънатата хартия …

Как ще развиеш твоята страст нататък – питам го.  Чрез интернет, отговаря Кирил. Вече е направил свой собствен сайт и предлага все още нестандартната у нас оригами украса за различни поводи. Тези неща са трудни за продаване в България. Но в чужбина са много популярни. Мисля, че и тук хората ще ги открият – за партита, за сватбени тържества…

Осеобено за сватбени тържества – нали помните мита за 1000-та жерава?

Може да се направи всичко. Стига да имаш спокойствие – казва Кирил Кирезиев. И някак – ей така,  някак без връзка, допълва: Оригами е заложено в началното образование в Япония. Просто всеки трябва да се научи да сгъне нещо в живота си!

Седмици след тази среща, гледайки белия жерав от Кирил Кирезиев на бюрото ми, мисля, че стигам до предизвикателството на оригами, което май е и предизвикателството на всеки един живот – да завършиш това, което си започнал. И то да няма край, а да е само начало…

 

Може да харесате още...