Загубите за зърнената реколта няма да се отразят на зърнения баланс, според земеделския министър

kombain_na_nivataЗагубите за зърнената реколта няма да се отразят на зърнения баланс – това подчерта министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков пред Българско национално радио. Той информира, че по данни към момента 250 000 дка са пропадналите площи след падналите интензивни валежи и очаква около 20-25% намаляване на реколтата. Той увери, че доколкото очакваната реколта е около 5 млн. тона, то намалението няма да се отрази на изхранването на населението и на добивите за фураж.  Същевременно, загуби ще претърпят стопаните, въпреки че получиха субсидиите си навреме, вложиха много средства през годината и се грижиха добре за посевите си, за да получат една изключително добра реколта. Греков подчерта, че сега ще е необходима пълна мобилизация в кратки срокове за прибиране на реколтата като около 8500 комбайна ще прибират зърното.

Заради проливните дъждовед от края на миналата седмица, обаче, вероятно няма да е възможно влизането в посевите поне до седмица.
Днес се очаква да се съберат по-пълни данни за пропадналите площи, за вторник е насрочено заседание на Консултативния съвет по зърно. На него ще се обсъдят възможностите за мерки за компенсиране на стопаните за напълно пропадналите площи.
Засега има изготвени 48 протокола за пропаднали площи. По изготвянето им работят освен областните служби по земеделие и горските служби, като е необходимо и стопаните да подадат заявления за пропадналите площи.

Може да харесате още...