Институциите – задействани за спешни действия; за съжаление – след трагедията

varna-carkvaЖервтите на наводненията във Варна и Добрич вече са 13, възможно е броят им да нарасне още. По време на критичната нощ и към момента в звеното за Спешна помощ  в морската столица на смяна са девет екипа. Ангажирани са по още един екип от болниците „Св. Анна” и „Св. Марина”, както и от филиалите в Провадия и Аксаково. Към Спешния център на УМБАЛ „Света Марина” е сформиран интердисциплинарен екип от невролог, интернист, психолог и психиатър, който оказва помощ на пострадали и нуждаещи се. Шестима души са хоспитализирани – трима с травми, двама с нервни кризи, както и родилка.  В Здравната инспекция в града е създадена организация за осигуряване на медикаменти и препарати в болниците и в центровете за настаняване.  Здравното министерство е създало организация за осигуряване на допълнителни екипи и в районите Велико Търново, Габрово, Бургас, Варна и Добрич. Екипите на Спешна помощ в Шумен, Силистра, Ямбол са в готовност да окажат съдействие при необходимост.

По разпореждане на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов в спешен порядък ще започне извършване на социални оценки на засегнатите лица и домакинства за получаване на еднократна финансова помощ. Дейностите ще продължат и в събота и в неделя. При нужда ще бъдат командировани социални работници от останалата част на страната.  Същите експедитивни действия за оказване на помощ и извършване на социални оценки се предприемат и в други засегнати от водната стихия райони – Софийска област, Килифарево и Дебелец (област Велико Търново), Добрич.

Еднократно финансово подпомагане в размер до 325 лв. ще бъде отпуснато на всички лица и домакинства, които имат право на помощта съгласно Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане за покриване на инцидентно възникналите нужди след наводнение. Средствата се отпускат от Министерството на труда и социалната политика чрез АСП след извършване на социална оценка.

Военни формирования от Българската армия оказват съдействие за преодоляване на последиците от наводненията. „Имаме ангажирани катери и водолазни екипи, които осъществяват наблюдението, както и спасителни действия в Канал 1 „Море-езеро“, съобщо министърът на отбраната Ангел Найденов. Още снощи в 23,03 ч. по искане на МВР самолет C-27J „Спартан” от военно формирование 24900 (Враждебна) извърши полет от летище София до летище Варна за транспортиране на служители на министерството във връзка с усложнената обстановка във Варна. От ВМС с автомобили УАЗ 469 и ЗИЛ-131 оказаха съдействие при евакуацията на хора от наводнения квартал Аспарухово и при отводняването на Военноморска болница. Във военните формирования са извикани военнослужещи, за да получат конкретни задачи по дейностите, свързани с преодоляване на последиците от наводненията.

За отводняването Летище Варна е осигурило помпи, които се използват в кв. „Аспарухово”. „Пристанище Варна“ ЕАД също е изпратило техника и човешка сила в жилищния квартал. „Български пощи“ ЕАД има готовност да предостави 15 легла на останалите без дом в базата си в Ахтопол и 10 легла в почивната база „Слънчев ден“ за период от месец. Ръководството на „Български пощи“ е информирало Българския червен кръст, че може да превози безплатно помощи за пострадалите от наводненията. Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ има готовност да осигури ремонтно-възстановителни групи, които да работят по засегнатата съобщителна инфраструктура.

Във варненска област към настоящия момент няма регистрирани щети по републиканската пътна мрежа и затворени републикански пътища.

В Добрич, където положението е бедствено също, кметът предупреди, че има опасност от ново покачване на водата и е необходимо хората по първите етажи на сградите в района на комплекс Югоизток да бъдат с повишено внимание и да се изтеглят по високите етажи. Най-тежък е участъкът около автогарата. Екипи работят по разчистване и отводняване на сгради и улици, както и за извеждане на хората от псотрадалите райони.

В областта има затворени пътища в следствие на преливане на реки и обилните валежи. Ограничено е движението по път ІІ-27 Добрич – Балчик, ІІ-71 Добрич – Оброчище, път ІІІ-902 Оброчище – Рогачево – Кичево – Варна и по път І-9 Варна-Балчик в района на Кранево. Движението по останалата част от републиканската пътна мрежа в област Добрич е нормализирано.

В област Велико Търново две мостови съоръжения на път І-5 Русе-Велико Търново са в аварийно състояние. Участък от път ІІ-55 /подхода към прохода на Републиката/ е прекъснат в района на Килифарево. Около 200 м. от пътя е разрушен от приливна вълна и е непроходим. Проходът на Републиката е затворен. До възстановяване на движението шофьорите на тежкотоварни автомобили, пътуващи от Северна към Южна България, трябва да преминават през прохода Шипка. Тежкият трафик от Южна към Северна България е насочен през Ришки и Котелски проход. Южният пътен възел на Велико Търново беше залят от около метър вода. Нивото в момента е спаднало и аварийните екипи почистват наносите.

В област Габрово има проблеми с подпорните стени на пътя Трявна-Дряново. Целият трафик е пренасочен през прохода Шипка.

Веднага след оттичане на водите екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще започнат огледи на пътната мрежа в областите Варна, Добрич, Габрово и Велико Търново, за да се направи оценка на състоянието на пътната мрежа, нанесените щети и мерките, които ще се предприемат в максимално кратки срокове за възстановяването й.

Информацията за обходните маршрути се публикува своевременно на интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“. Информация за състоянието на РПМ може да се подава и получава от Ситуационния център на АПИ на тел.: 0700 130 20.

“Геозащита”-Варна информира, че към момента не е установено активизиране на свлачищни процеси в регистрираните свлачища в областите Варна, Добрич, Бургас, Сливен, Ямбол и Шумен. Предвид усложнените метеорологични условия “Геозащита” – Варна продължава засиленото наблюдение.

Към настоящия момент няма регистрирана опасност от неконтролирано преливане на 10-те язовира около Варна. От ВиК дружествата се осъществява непрекъснат мониторинг на състоянието им.

Поради динамично променящата се обстановка, дежурните екипи на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ са в постоянна готовност за аварийни действия в застрашените места. Все още не е възстановено движението на влаковете в участъка между гарите Царева ливада и Габрово поради паднала скална маса. Пътниците от влаковете, които пътуват в този участък, се превозват с автобуси. Затруднения има при превоза на пътници с автобуси в участъка Дъбово – Трявна – Дъбово, поради свлечени земни маси по пътната настилка. Превозът на пътниците в този участък се извършва с автобуси, поради извършване на ремонтни дейности от Национална компания „Железопътна инфраструктура” по железния път в участъка между гарите Плачковци и Радунци. Към този момент обстановката в другите участъци на страна е нормализирана и движението на влаковете се осъществява безпрепятствено.

Нормално функционират пристанищата Бургас и Варна, като варненският подходен канал „море-езеро” е затворен за преминаване на плавателни средства. В момента ИА „Морска администрация“ с помощта на два кораба проверява канала за паднали автомобили, отнесени от водната стихия и е създала необходимата организация за обезопасяването му. Към момента няма затруднения при извършването на полетите в страната.

Във връзка със ситуацията в страната министър-председателят Пламен Орешарски разговаря по телефона с европейския комисар Кристалина Георгиева. Държавният секретар на Министерството на транспорта на Румъния Юлиан Матаке пък е информирал заместник-министъра на транспорта у нас Антон Гинев, че румънската страна има готовност при необходимост да окаже помощ с хора и техника.

И така, обобщавайки: институциите изглеждат задействани за спешни действия; за съжаление, както винаги досега – след трагедията. Какво пречеше на властта да проследи предварително почистването на реки и дерета, на шахти и дъждопреливници в цялата страна?  Та в съвсем новата ни история наводнения със сериозни щети у нас се случват от 2005-та насам… Мак наистина уроците на съдбата си научават само хората, които нямат амбиции да управляват страната… Тъжно е.

Може да харесате още...