След консултации при президента: предсрочните парламентарни избори се очаква да са между 28 септември и 12 октомври

izbori_003Датата на предсрочни парламентарни избори да е в периода от 28 септември до 12 октомври 2014 г. – това е първата точка, около която се обединиха парламентарно представените политически сили, членове на Консултативния съвет за национална сигурност по време на Консултаивния съвет за националния сигурност, свикан от президента на България Росен Плевнелиев.  Отчитайки, че изборите за Европейски парламент не дадоха допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки и цялостни реформи, както и че не зададоха ясна алтернатива, те се обединиха още около 4 важни момента, по които да проведат консултации:  Определяне на приоритетни задачи на парламента и на изпълнителната власт; ускоряване на процеса на финализиране на Споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структурни фондове за периода 2014-2020 г.; определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар; създаване на гаранции за провеждане на честни и свободни избори.

Плевнелиев определи като коректен и добронамерен диалогът, получен по време на КСНС и похвали партийните лидери  за конструктивния и национално отговорен подход.  Вярвам, че днес взетото решение на Консултативния съвет за национална сигурност е една важна стъпка към стабилност и ясна перспектива пред държавата, каза още президентът.

Така горещото лято за родната политика май се поотлага. Депутатите вероятно ще имат пълна ваканция, а новите партийни субекти – екскуризии по непопулярни дестинации, за да калесват избиратели.  Статуквото ще има време да си поизлъска имиджа и да блесне с нова сила  наесен.

Дано тогава, обаче, да не е виснал страшно въпросът с газа. Защото, както вчера стана ясно от изказване на министър Даниела Бобева,  правителството има готовност да осигури страната с газ минимум за 3-4 месеца.

Може да харесате още...