Страната ни, осигурена с газ за минимум 3-4 месеца

gaz-1„Българското правителство има готовност да осигури газ за максимално дълъг период от време, минимум 3-4 месеца. Ние имаме решение на Министерския съвет да се нагнетяват допълнителни количества в хранилището в Чирен. Имаме идеи и за алтернативни доставки“, съобщи зам. министър председателят по икономическото развитие Даниела Бобева, в отговор на журналистически въпрос, провокиран от руско-украинската криза в доставките на газ. Днес Русия спря доставките на природния газ за Украйна, предаде Агенция Фокус.Бобева обясни, че в стратегията за енергетиката, която ще бъде представена скоро, се предвижда изграждането на още едно газохранилище.

Извън новината за спиране на доставките за газа за Украйна, в разговор на министър-председателя Пламен Орешарски с европейския комисар за действия по климата Кони Хедегор в Министерския съвет днес,  беше постигнато съгласие, че големият резерв за българската икономика е енергийната ефективност. „Ще продължим да работим по отношение на подобряване на параметрите на енергийната ефективност – един параметър, по който България изостава“, каза Орешарски.

Според Хедегор,  има много предизвикателства пред енергетиката на България.  „Днес Европа всеки ден изпраща 1 милиард евро вън от Европа, като по този начин се разплаща за вноса на изкопаеми горива отвън. Всеки ден изтичат 300 милиона евро към Русия, за да платим за получените изкопаеми горива от там. Не е ли по- интересно да повишим енергийната ефективност, да работим по- добре за енергийната политика на Европа, за да може да инвестираме тези пари в Европа“, попита европейският комисар и поясни, че в Комисията се опитват да съчетаят амбициозните цели във връзка с измененията на климата с повишаване на ефективността в енергетиката и на конкурентоспособността“.

.

.

Може да харесате още...