Днес, 16-ти юни, е последният ден за прием на заявления за второ класиране в детските градини в Пловдив

decaСлед  записването на класираните на първото голямо класиране за родените през 2011 година 1802 деца деца, които ще постъпят в първа група през септември в детските градини в Пловдив,   на 18 юни предстои второ класиране.  В него ще участват освен децата, които не бяха класирани (588 на брой) на първото класиране, незаписаните 235 и тези, които по някаква причина са пропуснали да участват в класирането на 29 май (към момента в системата има нови регистрирани 80 такива деца). Днес е последният ден за прием на заявления за второ класиране, напомнят от Общината.

До днес родителите могат да актуализират данните си в системата и да преподредят желанията си. За тези, които се затрудняват с работата със системата, срокът за подаване на документи на хартиен носител при директорите беше 13 юни.

Освен за родените през 2011 година деца, на 18 юни ще бъдат класирани и децата, кандидатстващи за яслените и подготвителните групи. За първа възрастова група свободните места са 933, за подготвителните групи са 139 за 5-годишните деца и 122 за 6-годишните, за яслените групи към момента са обявени 112 места. За децата на яслена възрастнай-много места ще бъдат обявени през месец август, защото през септември малчуганите от яслите ще постъпят в детските градини. За децата от задължителните подготвителни групи, освен местата в детските градини, със съдействието на Община Пловдив ще бъдат разкрити и целодневни подготвителни групи в четири училища, с което са осигурени места за всички деца на територията на града.

Родителите на кандидатстващите деца могат да се запознаят с конкретните места за всяко от детските заведения на страницата на Системата за прием . Анализите показват, че за първа възрастова група обявените места ще са достатъчни за всички желаещи, но в три от районите („Южен“, „Северен“ и „Централен“) ще има недостиг на места, докато в останалите райони местата са повече от кандидатстващите. Разбираемо е желанието на родителите за избор на детското заведение, което е най-близо до дома им и затова Община Пловдив търси решение за районите с недостиг на места.

Предстоят преговори за закупуване на специално проектираната за детска градина част от офис сграда, която отговаря на изискванията на Регионалната здравна инспекция за детско заведение, в район „Северен“. Там в момента се прави преустройство на помещения за още една група в ЦДГ „Дъга“. В район „Централен“ предстои изграждане на помещения за допълнителни 3 групи към ЦДГ „Каменица“. Разглежда се възможността за изграждане на помещения към ЦДГ „Зорница“ за допълнителни 2 групи в район „Южен“. По подобрен проект на филиала „Котаракът в чизми“ на ЦДГ „Малина“ ще бъде построена нова сграда на ЦДГ „Мир“. Готов е проектът за построяване на нови помещения за 4 групи в ОДЗ „Ралица“, които да заменят използваните към момента пригодени постройки. Търсим финансиране за реализиране на новия проект за ЦДГ „Чайка“

От новата учебна година ще започне работа и филиалът на ЦДГ „Биляна“, който се намира на ул. „Вратцата“ № 4 и се ремонтира и обзавежда по проекта „Изграждане на Общностен център в община Пловдив“. Около 80 от обявените свободни места за предстоящото класиране на 18 юни са за него. Там ще функционират 4 градински и 2 яслени групи. Местата за децата в яслена възраст ще бъдат обявени на по-късен етап, след преобразуване на ЦДГ „Биляна“ в Обединено детско заведение „Биляна“.

Родителите могат да се запознаят с публикувания на сайта на Системата за прием График на дейностите (в секцията за нормативни документи). От информацията в него става ясно, че има предвидено и трето класиране за първа възрастова група (на 8 юли), както и още 9 текущи класирания след него за всички възрастови групи до края на календарната 2014 година .

 

Може да харесате още...