В столичния храм “Св. Неделя” днес служат молебен за българските журналисти

globus_peroОт 11 часа днес, 16 юни,  в катедрален храм „Св. Неделя” в София представители на Българската православна църква ще отслужи молебен за българските журналисти, съобщиха от сайта Двери.  Поводът е отбелязването на 170-годишнината от началото на българската журналистика и 120-годишнината от създаването на организирано журналистическо движение в България.  Молебенът ще отслужи викарият на софийския митрополит Браницкият епископ Григорий с благословението на Патриарх Неофит.  Първият молебен за българската журналистика с участието на висшия клир на БПЦ се е случил  преди 120 години именно в храм „Св. Неделя”. 

Обособяването на официалната българска църковна журналистика става с учредяването през 1900 г. на официалния орган на Св. Синод на БПЦ – „Църковен вестник”. През 1920 г. той започва да издава като своя притурка и списание „Духовна култура”.

В последните десетилетия Светият Синод не подкрепя редовно „Църковен вестник”, закрито е списание „Духовна култура”, пишат в Двери. И посочват, че според църковници, причините за това са липсата на интерес на различни равнища сред клириците към печатните издания и въобще към религиозната просвета, както и почти пълното отсъствие на клирици на БПЦ, които да пишат в периодичните църковни издания.

 

Може да харесате още...