Образователният министър Анелия Клисарова свиква експертен съвет за разглеждане на предмет “религия”

u4enici6Образователният министър Анелия Клисарова свиква експертен съвет за разглеждане на предмет “религия” , съобщи сайтът Двери Съветът е сформиран с мандат от 6 месеца през март тази година и в него влизат определената за негов председател Атанаска Тенева, зам. министър на образованието, проф. д-р Божидар Андонов и доц. д-р Крала Тонева от квотата на Богословския факултет на СУ, Хюсеин Карамолла, началник отдел „Образование” в Главното мюфтийство, ик. Захари Дечев от квотата на Св. Синод на БПЦ, Коста Костов, Ренета Димитрова и Сергей Атанасов, експерти в Министерство на образованието, Росица Георгиева и Ваня Станчева, експерти в Регионалните инспекторати в Русе и София.

За мандата си членовете на Съвета се очаква да анализират сегашното състояние на предмета религия. Въз основа на становището им ще се вземат необходимите мерки за подобряване на нормативната база, условията за работа на учителите, дидактичното обезпечаване на предмет.

Пред съвета стоят четири главни задачи, уточняват от Двери и изреждат:

1. Осъвременяване на нормативната уредба на предмета религия и синхронизирането му със съвременното законодателство в тази сфера и по-конкретно Инструкция №2 от 2003 г. за провеждане на обучението по предмета религия( в часовете за задължителноизбираема и свободноизбираема подготовка)

2. Да се прегледат учебните програми по религия-християнство и религия-ислям от 1 до 12 клас и те да бъдат поставени в рамката на всички действащи учебни програми, за да има синхрон между учебните програми по религия и другите предмети

3. Да се прегледа и да се докладва за наличния фонд учебници по религия и да се дадат предложения какво е необходимо да се направи в тази посока

4. Да бъдат разгледани извадки от календарните тематични разпределения на учители по религия от различни краища на страната, за да се провери дали те работят по утвърдената програма.

Мандатът на съвета изтича през август. След това той трябва да внесе доклад до министъра на образованието с направените от тях проучвания, изводи и констатации, както и с конкретни предложения. Досега съветът се е събирал на заседания два пъти, раздадени са задачи на членовете, по които те работят.

Може да харесате още...