Апарат за революционна диагностика на рака влиза в битката с него

rak-aparat1„Впечатлен съм от високата резолюция на образа, 3D визуализацията, изключително прецизното вземане на прицелни биопсии от всички суспектни зони в простатата“. Тези първи впечатления сподели за медиите националният консултант по урология проф. Александър Хинев, който на 14 юни, съвместно с уролозите на „Медикус Алфа“ д-р Рангел Старев и д-р Маджид Кадим и хистолога д-р Георги Иванов, успешно проведоха изследването на първите 8 пациенти с авангардната методика Хистоскенинг ТТ/HistoScanning TT. Революционната методика за точна диагностика на рак на простата се проведе за първи път в България, с единствения в страната апарат, закупен от пловдивската клиника „Медикус Алфа“, която е сред 25-те топлечебни заведения на Европа с такава апаратура. 

Често се случва клинично значим рак на простатата да не може да бъде открит при диагностика с досегашните методи, обясни проф. Хинев. Честотата на този пропуск може да бъде по-висока от 25-30%. Страхът, че може да не е открит клинично значим рак на простатата при мъже с предходни негативни биопсии и постоянно подозрение за рак на простатата, често води до повторни биопсии. Първият пациент днес за изследване по методиката Хистоскенинг ТТ вече е претърпял 15 биопсии, например. Това поставя пациентите в риск от усложнения, болка, дискомфорт и стрес. Стандартната биопсия на простата е характерна с висок процент фалшиво-негативни резултати и ниско ниво на откриваемост на простатен карцином, както и усложнения, свързани с вземането на множествени трансректални биопсии от простатата.

rak-aparat2 Проф. Хинев обясни предимствата на новия високотехнологичен метод: Апаратът е последна генерация за ултразвуково 3D цветно изобразяване на простата и е в състояние с точност между 90% и 99% да идентифицира злокачествено огнище в простатата с големина до 0.1 куб.см /карцином под 0.2 куб. см се счита за клинично незначим/, като по този начин превъзхожда най-точната досега магнитно-резонансна томография /73%/.

Зоните за взимане на биопсия се селектират чрез 3D визуализацията, като те се обозначават автоматично с червено. За всяка суспектна зона софтуерът калкулира и показва /навигира оптималния път на иглата през тъканта до целта на биопсията и калкулира точната необходима позиция на ехографската сонда за прецизното достигане да целта.

Позволява вземането на прицелни биопсии от всички суспектни зони в простатата, което намалява фалшиво-негативните резултати и подобрява откриваемостта на простатния карцином в ранен стадий.

Изследването е 25-30 минути и не е травматично за пациента.

Откриването на рака на простатата в ранен стадий позволява напълно успешното му излекуване с методи, които запазват нормалната уринарна и еректилна функция на мъжа. Като, например, високо енергийната прицелна ултразвукова терапия – HIFU Sonablate 500 /Хайфу/, която вече рутинно се прилага в „Медикус Алфа“, посочи д-р Рангел Старев. Лечението на заболяването в ранен стадий е в пъти по-евтино отколкото в напреднал стадий.

Д-р Маджид Кадим допълни, че заболяването все повече „подмладява“ – среща се и при 40-годишни. А и много често ракът на простата протича без никакви симптоми. Затова е задължително мъжете, навършили 50 години, като първа стъпка да изследват простатоспецифичния антиген (PSA).

Ракът на простатата е най-честото злокачествено новообразование при мъжете. В България всяка година се диагностицират нови 3 500 случаи.

Може да харесате още...