Орешарски без оставка; дебатът за референдума за изборните правила – без кворум

znak_stopПетият вот на недоверие към Кабинета Орешарски – за провал във финансовата политика – не мина. Резултатът от 114 гласа „против“, 109 “за” и един „въздържал се“ е тежка подигравка и към избирателите, и към Кабинета, и към депутатите. Защото големите приказки от последните дни и на ДПС, и на БСП, че Правителството вече се е изчерпало и трябва да си отиде, се оказа, че са само пушек от машината, който трябва да замъгли политическата сцена достатъчно, та да не се вижда какво става не само зад кулисите, а и на нея.

Дали основното действие е свързано с Южен поток – за публиката, сиреч за избирателя, вече май няма никакво значение. Хората просто разбраха, че каквото и да говорят политиците, делата им са съвсем други. И още: че газът е константна величина. Интересите към тръбите – също.

Фискалните ни показатели са сред най-добрите измежду 28-те страни-членки на ЕС – каза министър-председателят  след отхвърлянето на вота. Дали наистина е доволен, че Кабинетът не падна?  Не се ли чувства унизен от това, че след репликите за предизвестен край на правителството на тези, които го създадоха, днес те го запазиха? Не се ли пита дали не го запазват, за да го поупотребят още малко?

Не е ясно.

ГЕРБ няма морално право да внася вот на тема фискална политика – каза от трибуната Сергей Станишев, прехвърляйки дебата по познатата схема към градината на предишните управляващи.

Държавата е в институционална криза, България е на прага на финансова катастрофа – контрира го от името на ГЕРБ  Цвета Караянчева.

Продължаваме да стоим зад Орешарски, зад всичко, извършено от този кабинет – заключи в един сутрешен блок преди вота заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Този политически елит се провали и при това управление, изказа се и Волен Сидеров в декларация на АТАКА.

На този фон липсата на кворум за обсъждане на решение за произвеждането на национален референдум за изборните правила – просто изчезна. А съществено е именно това решение! Защото то може да ни оттласне от дъното, в което се намира страната ни. И в което с днешните си дела депутатите ни навряха още по-дълбоко!

Да живее процедурната демокрация! В която очевидно свободната воля на хората и дори думите на политиците нямат значение!

И понеже Орешарски остава без оставка, важно е да се чуе какво каза и той. Но не за вота, а за Южен поток: “Предстои диалог с ЕК, в това число и официални отговори на официалното уведомително писмо с изразени опасения и предварителни твърдения за допуснати нарушения по правото на Европейския съюз при управлението на дейностите по „Южен поток“. „От предварителните отговори, които са ми дали българските експерти, оставам с висока степен на надежда, че няма сериозни нарушения на европейското законодателство, но това предстои да се докаже в диалог с ЕК. Ние сме в експертен контакт с ЕК и ще работим заедно по необходими корекции, ако действително такива бъдат изведени като необходими“.

Може да харесате още...