Председател на Парламента и Президент – с горещия картоф на референдума за изборните правила

kartof2След като от януари насам проспаха или което е по-вероятно – бяха натикали в миша дупка, та белким хората го забравят,  предложението на Президента за Референдум за изборите правила, управляващите се сетиха за него току преди Правителството да си отиде, а Председателят на НС дори написа писмо-покана до Плевнелиев да отиде в Парламента и да запознае депутатите с мотивите си. В отговор Президентът припомни, че те са изпратени преди повече от четири месеца до Народното събрание. Че са публично достъпни и се съдържат и в обръщението на държавния глава към нацията от 29 януари 2014 година.

Кое активира в този момент Миков? Пленумът на БСП, разбира се. И най-новите тезиси на Сергей Станишев, според които у нас трябва да въведем задължителното гласуване. Някои тълкуват това като правене напук на ДПС, задето си смениха позицията и публично оповестиха края на Кабинета Орешарски.

Не мисля да го тълкувам.

Защото единственото, което вади очички в случая е, че картата за задължителния вот се вади пак за да отвлече вниманието от истинското бедствие. А то е за левицата и се казва резултати от евроизборите.

Така че – без коментар.

Ще предположа само, че спиралата на политическия живот у нас ще се навива надолу и надолу, докато суверенът не си отвоюва правото да търси персонална отговорност на депутатите, които търкат банките в пленарна зала без да разбират какво точно става вътре и как да помагат да се подобрява живота на тези, които са отвън.

Но да се върна към Президента – абсолютно е прав. Какво да им обяснява предложението си за национален референдум? Та нима народните ни представители не са част от народа и не са чули обръщението на държавния глава още през януари? Да не са нещо по-специално от тези, които са гласували за тях? Нима слушат с други уши? Или просто чуват само тогава, когато партийният лидер спусне тезиси?

В крайна сметка Държавният глава призовава депутатите да отговорят на исканията на гражданското общество за референдум по изборните правила. Нещо, за което бяха внесени почти 600 хил. подписа в НС и за което много пъти F2F TV разказваше, апелираше и дори обяви 3 последователни анкети с въпросите от предложението:

1.Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?
3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

По първия резултатите  показаха, че 79% от читателите ни са отговорили с ДА; 15 на сто с НЕ и едва 6% – нямат мнение. По втория въпрос засега 67 на сто отговарят с ДА и 33 % – с НЕ.

Гласувайте и вие, ако искате. И очаквайте третия въпрос от предложението на Плевнелиев.

Да видим колко месеци още депутатите ще узряват за дела.

Може да харесате още...