Община Пловдив с награда за активна социално отговорна политика

nagrada_plovdiv1Община Пловдив бе удостоена с приза „за активна социално отговорна политика и принос за социалното и европейско развитие на България” на 9-тия Национален форум на доставчици на социални услуги в страната, организиран от Национален алианс за социална отговорност и Министерството на труда и социалната политика. Наградата получи заместник-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков на специална церемония в Златни пясъци.

Към този момент в Община Пловдив развива 37 социални услуги с делегиран държавен бюджет, 10 услуги местна дейност, услуги по Проектни дейности, както и 13 клуба на пенсионера и инвалида, финансирани от общинския  бюджет.  Приоритет в националната и общинската политика в последните години е осигуряване на равни възможности за участие в обществения живот на хората с увреждания, като и подобряване на качеството на живот на децата и възрастните.

nagrada_plovdiv5Общината под тепетата прави всичко възможно да обхване тази целева група с хоризонтални мерки и целеви инициативи за социално включване, насочени към достъп до професионална квалификация, заетост и доходи. Има предвидени програми и мерки  за подкрепа на развитието на кооперации и социални предприятия за осигуряване на заетост за трайно безработни и хора с увреждания. Провеждат се мотивационни курсове, консултиране и оказване на подкрепа за реализацията на трудовия пазар – предимно към млади хора и семейства с деца в риск от ромската общност. Дейностите се изпълняват от Дирекция „Бюро по труда” и по проекти на НПО и на проекти на Общината Пловдив. По този начин се стремим към развитие на социална икономика, разказа Георги Титюков.

Това, с което може да се похвали наистина Община Пловдив, е специалната мярка за подкрепа за стартиране и развитие на социални
предприятия. В рамките на дейностите по тази мярка се предоставят експертна подкрепа и застъпничество за оздравяване на ksu_kulinarno_systezanie_002специализираните предприятия за хора с увреждания, както и за разкриване на нови социални предприятия.

 

Пример за това е  Комплексът за социални услуги „Св. Георги”. Тук предстои създаване на социално предприятие като ще се  използва добрата материална база и ресурса за професионално обучение на СУПЦ за въвличане в трудов процес на младежи с увреждания. Очакванията са за изключително положителна практика, която  отново да се превърне в еталон за цялата страна и не само.

Може да харесате още...