Доайените Софийски солисти откриват 50-ия Пловдивски фестивал на камерната музика

S-SOLISTI50-ият Международен фестивал на камерната музика в Пловдив се открива днес, 10 юни, в 19 часа в зала „Съединение” от доайена на камерните формации у нас – „Софийски солисти”.  Половинвековната творческа история на „солистите”, впечатляваща с над 3000 концерта на сцени като Карнеги хол, Барбикан център, Гевандхаус, зала „Гаво”, операта в Сидни и на всички престижни подиуми в Япония и Корея, както и с участия във фестивалите в Сан Себастиян, Сантандер, Загреб и Дубровник, органично включва и Пловдивския юбиляр. Международният фестивал на камерната музика под тепетата многократно вписва в афишите си КА „Софийски солисти”: от 1964-а, когато – като Софийски камерен оркестър, ансамбълът открива Първия – до днес, когато задава началните акорди на Юбилейния.

За юбилейната програма пред пловдивската публика от богатия си и забележителен репертоар с творби на композитори от ХV век до наши дни „Софийски солисти” е подбрал произведения на Бах, Равел и Стравински. Диригент – Пламен Джуров.

На Фантазия и Концерт за пиано и оркестър № 1, ре минор BWV 1052 от Бах ще солира пианистката Лилия Бояджиева, чийто стил критиката определя като „силен и деликатен, интензивен и смело динамичен, лиричен и силно експресивен…” Носителка на награди от конкурсите в Сенигалия (Италия, 1979), Виана да Мота (Португалия,1983) Мария Калас (Гърция, 1985), Лилия Бояджиева преподава в ДМА, в академиите в Атина и Париж, ръководи множество майсторски класове в Гърция, Франция и САЩ. Талантливата българска пианистка изнася самостоятелни рецитали, солира на престиижни оркестри, включва се като камерен изпълнител в различни европейски и световни формации, участва в реномирани фестивали. А през 2013 г. организира І международен клавирен конкурс „От Бах до джаза” в Париж.

Първият концерт от афиша на 50-то юбилейно издание на Международния фестивал на камерната музика се патронира от инж. Иван Тотев, кмет на Община Пловдив – главен организатор на събитието, и се реализира в партньорство със Софийски музикални седмици.

Утре, 11 юни, отново в зала „Съединение”, в същия начален час – 19.00, под мотото „Твормески поколения” ще се представят в общ концерт с изпълнения на едно пиано на 2, 4 и 6 ръце утвърдилото се у нас и зад граница Клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви и техният син Георги Славчев, лауреат на многобройни международни конкурси, концертиращ на три континента в най-престижни зали, доктор на музикалните изкуства от University of Southern California – Лос Анжелис, композитор.

Може да харесате още...