В Пловдив се очаква да е третото Почетно консулство на Израел в България и първия в света Музей на спасените евреи

kros_tolerantnost00005Третото почетно консулство на Израел в България очакваме да е в Пловдив – това съобщи в Деня на толерантността посланикът на държавата Шаул Камиса-Раз. Той вече е направил предложението за това заради всеотдайната работа на д-р Невен Енчев към каузата за разбирателство между етносите и религиите. В този момент, когато ние в Пловдив практикуваме толерантност, Папата и Шимон Перес се молят за същото – отбеляза в прочувствено слово посланикът преди тържествения обяд за празника. Веднага след словото му д-р Енчев постави началото на традиция, която тръгва от Йерусалим и се нарича Верига на толерантността. Този ритуал е бил изпълняван от строителите на Храма на Соломон. Той е бил приет от рицарите, защитници на Храма, а те са го предали на строителите на християнските храмове. Ристуалът се нарича Верига на толерантността, обяви д-р Енчев и призова гостите си да  кръстосат ръце и да уловят за ръка тези, които стоят от двете им страни.  Така във Веригата на толерантността се включиха представители на всички основни вероизповедания в Пловдив – хора с различни професии, представители на държавната и местната власт, на медиите, на спорта.

Половин час по-рано пред Община Пловдив бъдещият почетен консул на Израел награди победителите в първия Крос на толерантността, чийто старт в 10 часа доведе пред Паметника на на благодарността за спасените български евреи спортните легенди Ива Пранджева, Йордан Йовчев, Николай Бухалов и Армен Назарян.  На старта с тях и децата застанаха докторите близнаци Ангел и Невен Енчеви и посланика на Израел у нас.

kros_tolerantnost00003В Кроса на толерантността участваха над 600 деца от Пловдив и региона от началните училища до 12 клас. Техни съученици изнесоха програма с песни и танци на сцената пред Общината, а младеж с ДЦП прочете свои стихове, отправяйки послание към публиката, че всички хора са добри.

Участниците в Кроса се състезаваха по маршрут, който включваше храмовете на основните религии в Пловдив. По подобно трасе пешком преминаха и двамата д-ри Енчеви, Шаул Камиса-Раз, председателят на международна фондация „България“ Яков Джераси и представители на различни общности – българи, арменци, евреи, турци. Всички заедно влязоха в Синагогата, Джамията и Църквата. А при връчването на наградите от Кроса рамо до рамо застанаха и духовни водачи на част от вероизповеданията.

Денят на толерантността се провежда за втора поредна година в Пловдив. За третия Ден на толерантността догодина се очаква да отвори врати и Музей на спасените евреи. Той ще е първи и единствен в света, каза за F2F TV д-р Невен Енчев – защото навсякъде има мемориали в памет на жертвите на Холокоста. А в Пловдив ще идват евреи от целия свят, за да видят предмети, вещи и спомени от тези, които останаха живи заради толерантна България.

Може да харесате още...