Над 100 участници и гости в първите Летни спортни игри в КСУ “Св. Георги” Пловдив

ksu-letni igri12Впечатляващо е да видиш всичко това! Тези хора имат толкова много енергия, която трябва да изразходят, а със спорта го постигат по най-добрия начин – това са първите думи на българката Мая Таушер, един от гостите на първите Летни Спортни игри в Комплекса за социални услуги „Св. Георги“ в Пловдив. Мая и съпругът й Войфрам са тук за първи път, макар че всяка година идват в България. Живеят в Берлин. Там, всъщност, са преминали 40 години от професионалния им стаж като групови ръководители в социално заведение. Сега са пенсионери. Придвижват се в инвалидни колички, но са напълно самостоятелни. В немската столица са работели с хора със специфични поребности от 16 до 65 години.

Тя ги е обучавала на редица практически умения като тези да готвят, да пазаруват, да подреждат конфекция. Той – на металообработване. Спортовете, които се развиваха в нашето социално заведение, бяха футбол и плуване. Тук виждаме нещо различно, усмихва се Мая и бърза да добави, че без личното отношение на директора Апостол Делев впечатляващите постижения на възпитаниците на КСУ „Св. Георги“ е убедена, че не могат да се случат.

Постиженията в спорта са видими чрез множеството купи и медали, подредени в специална витрина на славата в административната сграда на Комплекса. Това, което е по-важно, обаче, е развитието на спортни дисциплини, които влияят положително върху психо-физическото състояние на хората тук без да се изисква те да имат някакъв специфичен талант. Става дума за джудо, стрелба с пневматично оръжие и с лък, тенис на маса, канадска борба, мини-голф. Те са атрактивни за младежите и в същото време възпитават у тях концентрация. Освобождавайки енергията им, ги карат да са щастливи.

ksu-letni igri5Албена, която се занимава с джудо вече трета година, например, днес получи син колан за уменията си и след изпита сподели, че се чувства най-добре в кимоното си. Джудисти, като нея, са и младежи с ДЦП, шизофрении и умствена изостаналост. За всички е оргомна отговорност да изпълняват всяка техника по време на тренировка, демонстрация или изпит за степен. Когато успеят да я усвоят и още повече – когато инструкторът им – сенсей Петър Петрушев – ги поощри – се чувстват значими.

Днес, след индивидуалната демонстрация на Петрушев, именно те стартираха спортните игри в Комплекса, показвайки пред многобройната публика какво са научили редом с детската група на Клуба по айкидо, джудо и стрелба “ЩИТ”. Според уменията си, накрая всички получиха от инструктора си жълти, зелени и сини колани.

В останалите видове спорт с грамоти бяха отличени най-добрите. Традиционно, най-голям интерес предизвика мини-голфа с възможността всички желаещи да се включат в импровизирана надпревара.

ksu-letni igri14За всички гости младежи от паралелката по готварство към учебно-производствения център на Комплекса бяха подготвили почерпка, а емоции и усмивки имаше и сред възпитаниците на Комплекса, които рисуваха на асфалт по мотото на спортните игри: “Светът е състезание и всички са равни на старта”.  Затова и първите Летни Спортни Игри в КСУ “Св. Георги”, посветени на Международния ден на детето, събраха възпитаници от социалния комплекс с деца на учителите в него и малките джудисти от АДС “Щит”.

Игрите ще станат традиция – каза пред всички Апостол Делев, а зам. кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков припомни, че за успешното развиване на толкова видове спорт в социалното заведение Община Пловдив тази година отпуска 4 хиляди лева.

Догодина пак ще бъдем тук, усмихва се Мая Таушер вкрая на празника и добавя, че много й се иска това, което вижда, че се прави за хората със специфични потребности в КСУ „Св. Георги“, да го открие и в инфраструктурата на Пловдив. Улиците, магазините, обществените заведения – всичко – да е адаптирано за свободно придвижване така, че тези, които ползват инвалидни колички, да не се чувстват инвалиди. И още – фирмите да се доверяват на уменията и старанието им, защото те могат да бъдат полезни на обществото точно толкова, колкото и всички останали.

 

 

Може да харесате още...