Пловдивски автори потеглят високо в Родопите на „Ателие за благи думи” при писателката Мона Чобан

huhlaТози уикенд няколко млади пловдивски автори – поети и писатели – ще се опитат да намерят нови думи и вдъхновения като се качат високо в планината. Те ще творят сред невероятната природа на Родопите – в малкото и забравено от Бога село Киселчово, където писателката Мона Чобан е успяла да възкреси две от рухналите стари къщи, превръщайки ги в домове на красотата и творческия дух.

Киселчовските къщи вече кипят от живот. В тях почти всяка седмица се организират ателиета, в които стари и позабравени занаяти намират място в зажаднялата душа на заобиколения само от високи технологии и стрес съвременен човек. Тук се месят хлябове, правят се сапуни, майсторят се кукли, готвят се ястия по стари рецепти, кипи винаги творческа атмосфера.

Този път обаче ателието е посветено на словото и думите. Затова е е кръстено „Ателие за благи думи”. Защото всички вече сме пренаситени от остри, политически, икономически, стресиращи, плашещи слова всеки ден. И защото младите пловдивски автори искат да открият мекия, човешки, истински и лечебен смисъл на думите – да галят душата, да пълнят сърцето, да възраждат духа, да носят заряд за креативност и доброта.

Ателието ще се проведе в на 6, 7 и 8 юни. В него ще участват авторите Станислава Станоева, Митко Ламбов, Красимир Йорданов, Катя Стоилова, Силвия Димитрова и Габриела Додова.

Ще се четат стари текстове на родопски диалект, ще се търсят значенията на този уникален говор, ще се правят творчески излети за зареждане с красота, ще се пишат нови текстове, в които да бъде възпята красивата природа на Родопите и Киселчово. Вечерите ще бъдат посветени на свободно общуване, рецитации, песни и задушевни мигове. Въобще – ще бъде много творческо, прекрасно и вълшебно.

Текстовете, участвали в ателието, ще бъдат публикувани в страницата на Киселчовските къщи в интернет, обогатен и с много снимков материал.

текст: Станислава Станоева

Може да харесате още...