Край на многото учебници, по един за всеки предмет след обществено съгласие по съдържанието му – но не от есента, а от някой друг път

u4enici13Правителството роди идеята, коментирана от години в обществените среди от родители и учители,  за въвеждане на един учебник по един предмет.  Министърът на образованието Анелия Клисарова призна, че последните месеци е имала срещи в подобен състав, както и с ученици. Те изразили мнение, че оставането само на един учебник ще е гарантира качеството на образование, независимо в кое училище или населено място учат децата.

„Защо единият буквар да е по-добър от другия? Нека има един буквар и той да отговаря на всички стандарти. Въпросът е не колко са учебниците, а какво е съдържанието в тях“, коментира Клисарова пак това, което повтарят вкупом хората извън властта.  По думите й, създаването на учебник ще бъде свързан с определени процедури относно съдържанието му и избора на колектив за написването му.

Тя се ангажира да бъде сформиран голям екип, предимно от учители от всички райони и различни училища, след което ще се публикува онлайн и чак след обществено съгласие ще се дава за печат. По този начин ще се спестят и средства, които ще се инвестират отново в образователната система.

Гледайте какво се е случвало досега с парите от  хазната, тоест от нашия джоб: само тази година, например, за подновяване на учебниците до 7 клас правителството е дало 42 млн. лв. Всяка година се предоставят минимум 20-22 млн. лв., като на четири години се издават нови учебници!

А отваряли ли сте ги за повече от минута да прочетете какво  учат децата ни и което е по-страшно – как е поднесено? Та… F2F TV подкрепя идеята, до която най-после е стигнало и Министерството! Не бързайте да се радвате, обаче – всичко това ще се случи, ама някой друг път. Не от есента, стана шсно от изказване на Клисароова, че работа по проекта ще започне, но не може да се очаква реализирането му тази година.

 

Може да харесате още...