Журналистическият конкурс Mtel Media Masters 2014 започва на 1 септември

juri-media mastersОт 1 септември журналисти от всички национални и регионални медии ще могат да кандидатстват в четвъртото издание на конкурса Mtel Media Masters. След едногодишно прекъсване той се завръща с допълнителен фокус – научна журналистика. Така, освен най-добрите постижения при отразяване на темите за това как технологиите и иновациите променят живота ни, през тази година надпреварата ще отличи и журналистите, успели да събудят интереса на широката публика към науката и научните изследвания.

На пресконференция днес беше представено журито на конкурса, в което тази година са: Весислава Антонова, журналист и член на Управителния съвет на Центъра за развитие на медиите (ЦРМ), който е партньор на инициативата от 2011 година; Гергана Паси, посланик на новите технологии на България към Европейската комисия; доц. д-р Леандър Литов, ръководител на българския екип към Европейския център за ядрени изследвания CERN; Любов Костова, мениджър на Британския съвет за България; Миролюба Бенатова, разследващ журналист; Никола Балов, блогър; Орлин Спасов, изпълнителен директор на фондация „Медийна демокрация“, която става партньор на тазгодишното издание на проекта.

Според Весислава Антонова от ЦРМ конкурсът дава възможност да бъдат отличени качествени текстове по теми, които често остават в медийната периферия за сметка на политиката. „Това не означава, че ще дискриминираме материали, показващи връзката между политика и технологии“, добави Орлин Спасов от фондация „Медийна демокрация“. Журито беше единодушно, че няма да толерира скрита реклама. „Ще търсим задълбоченост, а не корпоративна угодност“, каза журналистът Миролюба Бенатова. По думите на блогъра Никола Балов много важен ще бъде също авторският поглед и нестандартната гледна точка към темите.

По традиция конкурсът ще се проведе в три категории – печатни медии, електронни медии, информационни агенции и нови медии. Всеки кандидат ще може да участва с до три свои авторски материала, публикувани или излъчени в периода от 1 януари до 30 септември 2014 година. Кандидатурите ще бъдат приемани от неправителствените организации, които са партньор на проекта – Център за развитие на медиите и фондация „Медийна демокрация“. Те ще подпомагат работата на независимото жури.

Както в досегашните издания на конкурса, журито ще определи победителите според няколко основни критерия за оценка – информативност, обективност, аналитичност, собствен стил, творчески и нестандартен подход към темата.

Победителите ще бъдат обявени на церемония, планирана за края на октомври.

 

Може да харесате още...