България ще бъде член на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство

rozite-fest6България бе избрана за член на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство по време на Петата сесия на Общото събрание на държавите-членки по Конвенцията за опазване на нематериално културно наследство, която се проведе в Централата на организацията в Париж. Членството на страната ни е с четири годишен мандат за периода 2014-2018 г.  България присъства в Списъка за нематериално културно наследство с два елемента – „Нестинарството“ и българската група „Бистришките баби – архаична полифония, танци и ритуални практики от региона на Шоплука”.

Страната ни кандидатства за вписване на нов елемент – „Чипровски килими“, чиято кандидатура ще се разглежда по време на 9-та Сесия на Комитета през ноември 2014 г.

Комитетът се състои от 24 държави-членки с четиригодишен мандат, като членовете се подновяват на всеки 2 години. Основните му функции са да следи за изпълнението на целите и задачите на Конвенцията, както и да предоставя насоки и препоръки за добри практики за опазване на нематериалното културно наследство. Комитетът е отговорен за разглеждането на предложенията за вписване на нови елементи в Световния списък за нематериално културно наследство, както и за приемането на нови програми и проекти.

През 2012 г. в София Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова откри Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, който спомага за прилагането на Конвенцията на регионално равнище.

източник: МВнР

Може да харесате още...