F2F TV партнира и тази година на най-цветния ден в годината: Drawing day

drawingДеца и родители от 16 градовe и села в България ще рисуват заедно в продължение на 2 часа в съботния 7 юни от 16 до  18 часа на тема  “Правата на детето”.  В Пловдив на стълбите на Каменица на Главната улица  ще бъде осигурено всичко необходимо, за да се случи поредният Drawing day – международната инициатива, стартирала у нас през 2010-та година благодарение на пловдивчанката Мария Петрова, учител по професия и художник по душа.

“Drop everything and draw!” – това е мотото на инициативата “Drawing Day”. Аз си го преведох така:  “Използвайте го като извинение /повод/ да изключите компютъра и да прекарате времето си с роднини и приятели – рисувайки и общувайки. Споделяйте!” – разказва Мария. Точно така и направила първия път – обадила се на своите роднини и приятели и попитала дали не искат да излязат навън и да творят заедно. После споделила идеята си в социалните мрежи и още 4-ри организации се присъединили.

“И до днес ме забавлява фактът, че за последната група, която е решила да ни последва, научавам дори след самото  събитие. Винаги има какво ново и интересно да се научи от споделените снимки, които документират случилото се и красотата на импровизираната шарена изложба” – споделя вдъхновената дама. Тя е убедена, че всеки може да рисува – просто трябва да вземе молив и малко листче и… да опита!

Идеята е в рамките на няколко часа родители и деца да общуват пълноценно един с друг и да намерят нови приятели.  “После ще се върнете, за да разгледате изложбата от мигове, в които всеки е оставил нещо от себе си чрез символ и цвят. А не искате ли да научите какво се е случило в другия град? Просто е – надзърнете в албума, който те са споделили с всички в социалната мрежа” – усмихва се Мария.

Тя предлага идеята си на НБ “Иван Вазов” в Пловдив, за да покажат заедно на децата, че там е весело и приятно, че сами могат да направят деня си интересен, да ги поканят да се включат и в другите инициативи свързани с книгите. Така с помощта на доброволците от библиотеката  тази година на drawing day участниците ще могат да открият правата на децата и сред редовете на приказки, басни и стихотворения. А в началото на юли ще се проведе и Лятна читалня в парка с книжките на пет издателства.

F2F TV партнира на Drawing day – защото сме убедени, че можем да нарисуваме с децата си мечтите ни, а после – да поемем по пътя и да ги следваме!

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Екатерина Костова каза:

    чудесна идея, Магдалина, децата от дома ще са щастливи 🙂

  2. Магдалина Рудова каза:

    Прекрасна инициатива .. Мария, пак ще бъдем с теб… заедно с децата от дом ” Олга Скобелева”