Аспарух Атанасов с кон Коларода от клуб „Шумен 2010” – шампион на България в „прескачане на препятствия”

kone-zaloziАспарух Атанасов с кон Коларода от Ездови клуб „Шумен 2010” стана държавен шампион на България по конен спорт в дисциплината „прескачане на препятствия” в категория „Т”. В най-тежката категория, което означава, че препятствията от третия ден на изпитанията са с височина от 1,45 метра и конят е над 7 години, Атанасов показа прекрасно яздене и без допусната грешка, той заслужено се окичи със златния медал. На конна база „Тракиец” край Житница, където се състояха финалите от държавното първенство, второто място остана за Ивайло Бонев с кон Амейзинг от клуб „Ген. Владимир Стойчев”, а с бронзовото отличие в същата категория се окичи Ангел Няголов с кон Стамиро 2 от клуб „Ген.Крум Лекарски”.

Ултрамодерната конна база „Тракиец” край Житница домакинства и финала във втората по значимост категория в конния спорт, а именно „група Б”. В нея участваха коне, които са над 7 годишна възраст и в третия ден от финалната фаза паркурът бе с височина от 1, 25 метра.
Заслужено купата и първото място тук завоюва Ивелин Вълев с кон Кончерто от клуб „Перун”. Освен сила,  пред стотиците зрители по трибуните в Житница, „Черният красавец”, както е прозвището на Кончерто, показа финес при отскоците и галопирането между отделните препятствия. Разбира се, всичко това благодарение на майсторлъка, който притежава ездачът Вълев. С другия си кон Баладина, той пък зае третото място.  Втори остана Аспарух Атанасов с кон Залина.

На същата височина, в групата на юношите се състезава и ездачът на отбора-домакин ККС „Тракиец”- Йосиф Яков. Той участва с два коня -Либертина и Целагонда, като с първия показа отлично време и само заради едно съборено препятствие не можа да участва при разпределянето на медалите. С медал от държавното първенство се окичи пък друг състезател от Житница. Това е Анна Якова, която язди в категория „Аматьори”. Тя се води така, защото конете са по-млади от 7 години, а и височината на паркура е 1,05 метра, а не че спортистите, състезаващи се в нея са аматьори.

Тук републикански шампион стана Марина Ценкова с кон Зенит от клуб „Интегра”. Вицешампион пък носи званието Кристина Капитанова с кон Силвио от клуб „Херос” и третото място спечели ездачката на домакините Анна Якова с кон Дара Бубамара. Интересното при нея е, че извън класирането и по-скоро тренировъчно тя язди и в по-горната дисциплина-група Б, където се представи отлично и като време и без грешка, което показа, че след като конят й Балофина навърши изискваните от правилата години, Якова ще бъде шампион, там, където сега „царува” Кончерто и Ивелин Вълев.

Следващото тридневно състезание, което ще се проведе на конната база „Тракиец”,  ще бъде след месец от 04 до 06 Юли. То е открит турнир и квалификации. Домакините съобщиха, че на 20 и 21 септември ще се проведе станалото вече традиционно състезание за „Купа Житница”, което събира утвърдили се и новоизгряващи звезди на интелигентния спорт.

снимка: архив

Може да харесате още...