1900 лева от пловдивските деца – в полза на техни връстници с муковисцидоза

1vi_juni_muko_071901,50 лв. дариха пловдивските деца в Деня на детето 1 юни за своите връстници с муковисцидоза, участвайки във весел творчески кът на Главната улица под тепетата. Около 200 гипсови фигурки на различни приказни герои бяха купени и оцветени от малчуганите, привлечени от идеята да сътворят нещо красиво за своя дом, едновременно подпомагайки каузата за осигуряване на ПЕП маски за децата с рядката болест. Това са изделия, необходими за тяхната всекидневна рехабилитация, но заради цената им от близо 100 лв. в комплект, трудно могат да бъдат набавени наравно с лекарствата, хранителните добавки и другите помощни средства от семействата, където има страдащи от муковисцидоза.

Сумата, събрана за 10-те часа на акцията, вече е преведена по сметката на Асоциация Муковисцидоза България. Така до необходимите за 210 ПЕП маски 18 333 лв. остават съвсем малко средства и аз вярвам, че ще успеем да ги съберем с нови благотворителни акции през лятото, така че наесен изделията да бъдат раздадени на всички пациенти с муковисцидоза, съобщи Светлана Атанасова, председател на асоциацията.

Изключително съм развълнувана, че от цялата сума 112 лева са на стотинки – те бяха в касичката до учениците от Националната художествена гимназия “Цанко Лавренов”, които през целия ден рисуваха личицата на малчуганите – допълни Атанасова. Предварително решихме, че за това в касичката всеки ще пусне такава лепта, каквато прецени, че може. Оказа се, че набрахме 399 лева чрез таланта на тези вдъховени деца и нямам думи да им благодаря и на тях, и на учителите и ръководството им, допълни тя.

1vi_juni_muko_05Председателят на Асоциация Муковисцидоза благодари още на йога инструктора Елена Петрова, чиято детска група събра овациите на публиката пред стълбите на Каменицата точно на обяд; на родителите, ръководството на ОУ “Кочо Честименски” и на 10-те второкласници от него, които съвместно с Книжарници Хеликон озвучиха с приказни сюжети пространството около благотворителната творческа шатра; на фирма Филикон, осигурила почерпка с най-новия си фреш от ябълка, както и на доброволците, без които акцията нямаше да бъде толкова успешна.

Най-много благодаря, обаче, на тези стотици деца и семействата им, които твориха в Деня на детето в подкрепа на други деца – тези, които имат нужда от надежда, че имат равен шанс да живеят добре като здравите им връстници – сподели още Светлана Атанасова.

Може да харесате още...