Стотици деца от Пловдив творят в полза на техни връстници с муковисцидоза

1uni-muko14Вики от пловдивското ОУ „Св. Константин Кирил Философ“ току-що е получила свидетелството си за успешно завършен втори клас. И в деня на детето, вместо играчка, с която да сподели лятната си ваканция, тя избра родителите й да й купят… ангел. Бялата гипсова фигурка бързо получи окраска, а пред F2F TV бъдещата треткласничка разказа защо я е избрала. “Ангелите помагат на хората- каза детето и допълни: За себе си искам това ангелче да ми помогне да си сбъдна мечтите”. Най-голямата мечта на Вики в момента е като порасне да се грижи за животните. Все още няма домашен любимец, но много й се иска у дома да си вземат кученце.

Вики е едно от стотиците деца, които днес оцветяват гипсови фигурки и творят в полза на своите непознати връстници, страдащи от муковисцидоза.

Детският творчески кът, организиран от Асоциаця Муковисцидоза България и доброволците й, сред които най-малката Сиси Касабова, имат за помощници през целия ден ученици от Националната художестена гимназия и ОУ „Кочо Честименски“. Гимназистите рисуват лицата на малчуганите, а по-малките ученици четат приказки от любимите си книжк,и предоставени от Книжарници Хеликон. Към творческия кът тази година се включва с детската си група йога инструкторът Елена Петрова, чиято демонстрация събра овациите на пловдивчани точно в 12 на обяд. 

Муковсцидоза е болест, от която не можеш да се заразиш – с нея човек се ражда и не може да се излекува. Тя не се среща често, но болните от нея трябва да спазват определен режим с лекарства, добавки и упражнения по няколко часа всеки ден. Когато състоянието им се влоши, те дишат трудно и често само със специални апарати, които се наричат кислородни концентратори. А средствата от гипсовите фигурки и ръчно изработените предмети, които в днешния творчески кът се продават, са предназначени за ПЕП маски – изделия, които подпомагат всекидневната рехабилитация на децата и възрастните с болестта.

Научавайки всичко това, Вики споделя: Аз ще занеса ангелчето, което оцветявам, в моята стая. И бих казала на децата с тази болест да мечтаят много и никога да не се предават.

Детският творчески кът ще посреща до 20:00 часа добротворците в Пловдив. А утре председателят на Асоциация Муковисцидоза Светлана Атанасова ще обяви набраните средства от акцията, част от Кампания „Муковисцидоза-да добавим живот“.

Може да харесате още...