Пловдив с Първи фестивал на розата; в неделя с редуцирана програма, за да изпратим в последния му път големия художник  Ангел Василев

rozite-fest14Тази пролет Пловдив ухае на рози! Толкова цветно и ароматно предчувствие за лято никога в последните години не е имало под тепетата. Може би затова точно тази година създаде и Фестивал на розата. Ароматен, като маслодайната роза, чиито цветове оформиха цветни килими по Главната улица в петък и в преддверието на Градската художествена галерия. Изпълнен с духа на старите занаяти, които днес изглеждат повече от модерно. И накрая – полезен за всички, които са посветени в чудодейните свойства на розата и роовото масло за красотата и здравето на хората.

Фотоизложба с основните етапи от производството на розово масло; истински древен казан за розоварене, живи розови цветове в плетени кошници, фолклона програма – това можеше да се види, пипне и помирише на откриването в петък на обяд и в работната събота. За посетителите и в неделя ще работят два павилиона с козметика с розово масло, както и шатрите на Регионалната камара на занаятите. От 14 часа на Главната улица мобилно фотостудио ще предлага на пловдивчани и гостите на града да си направят безплатна снимка за спомен на фона на красивите български рози.

Заради поклонението в Градската художествена галерия пред тленните останки на големия пловдивски художникАнгел Василев, новината за чиято смърт остави без дъх и думи артистичния елит на града снощи, Общината отмени празничната програма с детски хор и музикални изпълнения.

Утре ще го изпратим, окъпан в аромата на рози – за да тръгне към своя утопичен свят на доброто с носталгична усмивка. Такава, каквато намирахме в приказните му наивистични картини.

А ако не сте ги виждали, елате край галерията утре и си представете хората, които ще видите, нарисувани сякаш от иконописец – с много цвят и обещание за вечност.

Може да харесате още...