Персоналнитe промени в Кабинета Орешарски след вота на недоверие – все още неясни; евродепутатите – вече известни

flag_bg2Вотът на недоверие на Правителството, внесен от ГЕРБ заради провал в енергийната политика на страната, не мина. Както можеше и имаше индиикации. Левицата беше спасена,  въпреки сигналите от лидера на ДПС Лютви Местан веднага след евровота. Кворум този път имаше и според данните от гласуването,  116 гласа бяха „против“ вота на недоверие, 93 – “за”.

И ако в тази плоскост няма промени, персонални такива в Кабинета се очакват най-малко заради избора на екоминистър Искра Михайлова за евродепутат.  Дали ще падне и друга глава на министър – ще видим идната седмица. Ето и разместването на пешките на политическата дъска след гласуването за евродепутати:

ГЕРБ изпраща в Брюксел Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Габриел, Владимир Уручев, Ева Паунова и Емил Радев.

След срамен за левицата вътрешнопартиен натиск пред измумения електрорат върху младежа с номер 15 Момчил Неков, който измести от челото на листата заради преференцията председателя на БСП Сергей Станишев, все пак и двамата се оказва, че ще заминат за Брюксел. Вчера лидерът на левицата заяви, че в ЕП, обаче, ще е за кратко, тъй като има ангажимент към Партията на европейските социалисти , и на 1 юли ще се прибере в БГ отново като роден депутат. Евродепутати ще са още Илияна Йотова и зам.-председателят на партията Георги Пирински.

От ДПС в Европарламентас мандат ще се разпишат Филиз Хюсменова, Неджми Али, Илхан Кючюк и Искра Михайлова, досегашен екоминистър.

България без цензура изпраща Николай Бареков и Ангел Джамбазки, а Реформаторите ще бъдат представени от втория в листата Светослав Малинов.

Ще има ли горещо политическо лято? Или ще ни писне от дъжд – предстои да разберем.

Може да харесате още...