Започна проверка и описване на внесените папки с подписи за референдум за държавната субсидия за партиите

burkan_bankСъвместна комисия от служители на Народното събрание и представители на Инициативния комитет започна проверка и описване на съдържанието на всяка от 63-те папки, предадени в Информационно-административния център на Народното събрание. Подписката е внесена от Инициативен комитет за провеждане на национален референдум “Да се премахне ли държавната субсидия за политическите партии”.

След като комисията приключи своята дейност, подписката ще бъде изпратена на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” към Министерството на регионалното развитие, която ще извърши служебна проверка за броя на действителните подписи съгласно законовите разпоредби.

В случай, че Председателят на Народното събрание установи нередности на внесените документи, които могат да бъдат отстранени законосъобразно, ще бъде даден едномесечен срок за поправянето на тези нередности, съобщиха от пресцентъра на Парламента. И допълват: установяването на недействителни записи във внесената подписка (сгрешени ЕГН, подписи от лишени от свобода, непълнолетни, поставени под запрещение, починали лица, сгрешени постоянни адреси и др. под.) обаче, не представлява недостатък, за който след изтичането на тримесечния преклузивен срок за събиране на подписи законът позволява определянето на едномесечен срок за отстраняването му.

Може да харесате още...