Творческа работилничка за деца в подкрепа на малчугани с муковисцидоза – на 1 юни в Пловдив

muko-1uni10Творческа работилничка за деца в подкрепата на децата с муковисцидоза ще събере за пета поредна година на 1 юни в Пловдив най-малките дарители под тепетата. Асоциация Муковисцидоза България се е погрижила този истински празник на добродетелта да е освен полезен, и много забавен. И тази година сме подготвили любимите гипсови фигурки за малчуганите – сред огромния избор от феи, замъци, джуджета и какви ли не анимационни герои, децата ще имат удоволствието да творят и да вдъхнат живот на своя избраник, разказва в аванс председтелят на Асоциация Мукоисцидоза Светлана Атанасова.
Първи помощници и тази година ще бъдат доброволците от Националната художествена гимназия, както и второкласничката Сиси Касабова, запалила първо своята паралелка, а вече и цялото ОУ “Кочо Честеменски” за каузата децата с муковисцидоза да получават грижа и лечение като техните връстници в Европа. Книжарници “Хеликон” и децата от училището, преобразени като приказни герои, ще разказат вълшебните им истории на всички, които ще привлече шатрата на стълбите на Каменица на Главната улица от 10 до 15 часа.

В 12 – йога инструкторът Елена Петрова заедно с детската си група по йога ще представят в подкрепа на каузата специално подготвено за събитието съчетание. А Филикон ще се погрижи участниците в работилничката да бъдат свежи и усмихнати с новия фреш от ябълка и веселите истории на куклата Бобо от 10:30 до 12:30.

muko-1uni1Първоюнският базар е част от Кампанията “Муковисцидоза – да добавим живот” за приемане на европейски стандарт за грикжа за пациентите с муковисцидоза. Средствата от гипсовите фигурки, които децата ще рисуват, за да отнесат в домовете си за спомен, ще се внесат по дарителската сметка на Асоциацията за купуване на ПЕП маски за всички пациенти с рядката болест в България.  Това са изделия, които подпомагат всекидневната рехабилитация на децата и възрастните с болестта. И докато ползването им в други европейски страни отдавна е доказало своята ефективност и полза, у нас заради цената им от 100 лева в комплект трудно могат да станат част от всекидневния набор с необходими лекарства и помощни предмети на засегнатите от рядката болест семейства.

Призоваваме всички наши гости, включвайки се в инициативата, не забравяйте да обясните на децата си, че всъщност по този начин те стават част от една благородна кампания, чиято основна цел е по-качественото лечение за пациентите с тази рядка болест. Страната ни е на едно от най-изоставащите места в Европа по грижа за пациентите с муковисцидоза – а те са предимно деца! В основата на всичките ни акции е стремежът това да се промени. Затова вашата помощ и съпричастност е изключително важна за нас, е обръщението на Светлана Атанасова към пловдивчани.

снимки: 1 юни 2013

Може да харесате още...