Проект за опазване на царски орел и ловен сокол получи престижната Европейска награда „НАТУРА 2000“

EVN_Isolation1 Брюксел оцени проекта на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата НАТУРА 2000 в България” получи престижната награда „НАТУРА 2000“,  в категория „Консервация“.  Проектът, който е първият, финансиран от програма LIFE + на Европейския съюз, беше реализиран в периода 2009 – 2013 г.  Целта е да се намали директното унищожаване на защитените видове птици в 10 зони от „НАТУРА 2000“, най-важните от които са в общини на лицензионната територия на EVN България Електроразпределение – Свиленград, Тополовград, Елхово, Болярово, Сливен и Пазарджик.

Проектът приключи през декември 2013 г., като в неговите рамки EVN България Електроразпределение обезопаси със защитни изолации близо 600 стълба от електроразпределителна мрежа на дружеството. По този начин стълбовете се изолират и обезопасяват като чрез тези технически мерки се опазва живота на царския орел и ловния сокол – застрашени в световен мащаб птици. Защитните изолации бяха монтирани от дружеството в периода 2011 – 2012 г.

Отчитайки успеха на дейностите по проекта, от 2013 г. EVN, в партньорство с БДЗП, работи по нов проект – „Life for safe grid“, финансиран от програма LIFE+ на Европейската комисия. Целта е опазване популацията на застрашения вид – царски орел и намаляване на смъртните случаи при птици, причинени от контакт с електроразпределителната мрежа.

Сред планираните дейности по проекта са мерки за обезопасяване на електроразпределителната мрежа, в защитени зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000 главно в общините Харманли и Свиленград.

Наградата „НAТУРА 2000“ се дава за първи път от Европейската комисия с цел да отпразнува и промотира най-добрите практики за опазване на природата в Европа. За нея са кандидатствали общо 163 проекта.

Може да харесате още...