Първо заседание на НС след евровота: дебати по вота на недоверие срещу правителството и приет Закон за МВР

lastovi4ki_otlitatПарламентът започна дебати по внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството, обоснован като провал в областта на енергетиката заради липса на визия, груба намеса в работата на ДКЕВР, огромна задлъжнялост и ниска ликвидност между участниците в енергийната система, липса на прозрачност и публичност при взимането на решения в енергийния сектор и провал на проекта “Южен поток”.  Заседанието трябваше да се случи 2 дни преди евровота, но отпадна заради станалия емблема за това НС липса на кворум заради неявили се на работа депутати от мнозинството.  Днес, обаче, се очаква в Парламента директно от чужбина да пристигне премиерът Пламен Орешарски, за чиято оставка призоваха още след  първите резултати от вота лидерите на ГЕРБ, Реформаторския блок и България без цензура. Новото в ситуацията е, че ДПС за първи път не заявява категорична подкрепа за Кабинета. И оставя отворени за тълкуване врати с  репликата на Лютви Местан: “Има нужда от разговори за стабилизиране на политическия процес в страната, в това число трябва да се обсъди идеята за избори, но много трезво, без емоция, не в резултат на ултиматума, който би бил поставен от партии, които в сравнителен план се явяват успели, но от гледна точка на по-прецизния анализ на вота губят над 400 000 гласа в сравнение с една година” (цитат от Агенция Фокус).

Това е 4 вот на недоверие срещу Кабинета Орешарски. И първи с осезателна възможност той да се срути. Главно под тежестта на резултатите на левицата в изборите за ЕП.

Междувременно, Парламентът прие на второ четене законопроекта за Министерството на вътрешните работи.  Така образуваните и неприключили до влизането в сила на закона административнонаказателни производства по отменения Закон за Министерството на вътрешните работи беше решено да се довършват по досегашния ред. Образуваните и неприключили до влизането в сила на закона производства по издаване или отмяна на административни актове по отменения Закон за МВР също се довършват по досегашния ред. Започналите до влизането в сила на този закон процедури за проучване и издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация на служители се довършват по досегашния ред.

Решено беше Указ номер 904 от 1963 г. за борба с дребното хулиганство да не се прилага за извършени прояви на спортно хулиганство при провеждането на спортно мероприятие, както и при нанесена телесна повреда на служител на МВР при или по повод изпълнение на служебните му задължения.

Дали законовите и подзаконовите нормативни актове по новия Закон за МВР ще се пишат от служебно или ново редовно правителство – зависи от  гласуването на вота.

Може да харесате още...