Наши, американски и гръцки изтребители кръстосват небето над Южна България до 4 юни

mig29_006Наши, американски и гръцки изтребители кръстосват небето над Южна България до 4 юни.  Влизат в маневрени въздушни боеве, участват в операции по въздушна атака и отбраняване, нанасятвъздушни удари по земни и морски обекти -симулирано. Всичко това – в рамките на международната тренировка „Тракийска звезда 2014”, която започна вчера в авиобаза Граф Игнатиево.  Екипажи от 148-о авиокрило на Националната въздушна гвардия на американския щат Минесота със самолети F-16, румънските МиГ-21 Lancer, F-16 на гръцките ВВС и изтребителите МиГ-29 и МиГ-21 от авиобаза Граф Игнатиево, щурмовите самолети Су-25 от авиобаза Безмер и учебно-бойните L-39ZA от учебна-авиционна група – Долна Митрополия се готвят за  Деня за високопоставени гости и медии утре, 29 май. В програмата е предвидено представяне на мисиите и задачите, тренирани по време на учението, наблюдение на полети и статичен показ на авиационна техника.  Целта на учението е трениране на оперативната съвместимост между Военновъздушните сили на страните-партньори и усъвършенстване на подготовката за работа в международна среда.

Сред мисиите и задачите има и тактически прехвати на „самолети-нарушители”, съществен момент ще бъде и усъвършенстването на процедурите по приемане и предаване на управлението на изтребители между българските, румънските и гръцки командни центрове, като част от подготовката за изпълнение на бъдещи трансгранични операции.

Американската авиационна техника е пребазирана на летище Граф Игнатиево, а румънските и гръцки участници ще провеждат полети в българското въздушно пространство, оперирайки от своите бази за постоянна дислокация, съобщиха от ВВС и предупредиха, че през десетдневния период са планирани интензивни полети, включително и на малки височини в райони на Югоизточна България.

Може да харесате още...